2011-04-22

Henriks hembrygder: Belgisk Blond

Tredje ölen ur Henriks kasse blir Belgisk Blond (läs mer om ölen från Henrik här). Om den skriver han:
Belgisk Blond, innehåller lokalproducerad honung, 11 veckor på flaska. 6,7%.
När jag öppnar flaskan hör jag ett poppande ljud och aningar av fräsande från ölen.

När jag häller upp vätskan är utseendet helt klart och mörkt guldfärgad (20 EBC). Det lilla varmvita skummet sjunker snabbt ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

När jag doftar hittar jag en ganska så tung jordig ton, liksom en aning rök (chark). Mycket belgiska jästtoner, syrliga aningar av vinäger och mineraler.

Smaken är ganska lätt och väldigt belgisk: Jästig, men samtidigt humlefrisk som en blonde ska vara. En liten charkig rökighet i bakgrunden stör dock lite. Höig tydlig humlesmak. Annars ren och prydlig med en mycket lätt lambic-syrlighet. Fin eftersmak med bra balans och en lite pepprig ton och nyrostat bröd.

Kolsyran är mild, men också ganska frisk. Små friska bubblor. Vätskan är mjuk.

En klart godkänd belgisk blond. Det största problemet jag hittar i den är den där lätta charkröken i doften som jag inte tycker hör dit. Och så kanske den är aningen för söt, men det är mer en smakfråga.

Betyg: 3,5.

1 kommentar:

  1. Hej,
    Detta var lite av ett experiment som så ofta Belgiska öl kan upplevas som, de kan ju dra ut svängarna rejält ibland. Med den här ölen försökte jag få till en rejäl honungston med hjälp av honung och Carabelge som är en karamellmalt med drag åt honungsmak. I mitt experimenterande så slängde jag också i 5g hackad färsk ingefära vilket jag tycker tog över smaken och doften helt från honungen. Ibland upplever jag röktoner från vetemalt vilket den här ölen innehåller en hel del av (21%). Intressant det där med syrligheten som troligen kommer av någon lättare vildjästinfektion, jag jäste ölen med en ganska flitigt återanvänd jäst nämligen Wyeasts 3787. Efter denna bryggning gick jag över till en ny jäststam för mina Belgiska öl, ett bra drag så här i efterhand :)

    SvaraRadera