2011-04-24

Henriks hembrygder: Belgisk Dubbel

Andra flaskan för kvällen är även det en hembrygd från Henrik, den här gången blir det Belgisk Dubbel. Läs mer om hans öl här.
Belgisk dubbel. 6,5 månader på flaska. 8,4%.
Utseende: Flaskan öppnas och jag möts av ett avmätt pysande. När jag försiktigt häller upp den möts jag av en brun (30 EBC) kristallklar vätska. Det fingertjocka skummet sjunker snabbt till en varmt smutsvit ring kring glaset utan att lämna mycket andra spår på glaset.

Doften är mjuk med en lite jästigt-syrlig belgisk ton. Gräddkola, karamelliserat socker och lite alkohol. I bakgrunden fenoliska aningar av kryddnejlika. Det är inte utan att jag kommer att tänka på vörtbrödsdeg. Snygg, om än kanske aningen svag.

Smaken är belgisk. Jästiga kryddiga fenoler, aningar av smörkola och karamelliserat socker/karamellsås. Inte så söt, utan snarare stramt medel-torr. Mogna äpplen, lite ananas, knäck och en komplex torr maltighet. Medelstor kropp. Den långa eftersmaken har en torr lätt beska, lite gröna bananer och svaga aningar av tokmörk choklad samt torkade frukter. Alkohol och bananskal i avslutningen.

Kolsyran är mycket kraftig, ölen blir stundtals skummig i munnen. De mycket små bubblorna är aningen vassa när de skummat klart. Vätskan är medel-mjuk.

Jag ska vara helt ärlig: Dubbel är ingen stor favoritstil hos mig. Visserligen passar den väldigt väl till den moderna husmanskost med såsreduktioner och potatiskakor som De Klomp-kockarna gillar, men det är lite för mycket alkohol i dem för att jag ska vilja dricka dem till maten (då funkar oftast en brown ale eller porter bättre). Och det här var en bra dubbel.

Betyg: 3,725.

1 kommentar:

  1. Hej,
    Tack för ett så pass högt betyg trots att du inte gillar ölstilen så mycket. Jag har faktiskt bryggt en uppföljare på denna som jag försökt ge lite mer karamellsötma. Tyvärr hade jag inte någon Belgisk Candisirap tillgänglig så det fick bli Muscovadosocker istället. Tror detta tyvärr kan ge lite avkall på chokladigheten även om den bör bli lite mindre torr i avslutningen. Kanske ska tillägga att jag gillar stilen och dess storbror Belgian Dark Strong Ale. Lite svåra att brygga med tanke på alkoholen men desto roligare när man lyckas.

    SvaraRadera