2011-04-23

Skebo P'Ale

Skebo Bruksbryggeri pysslar med sånt där som inte är så vanligt i småbryggarsverige numera: Klassiska engelska ales. När många andra har i Simcoe, Amarillo och Cascade och andra amerikanska humlesorter i allt de kommer åt så fortsätter Skebo envist att hålla kvar vid de smaker som var dominerande i den svenska hantverksbryggerivärlden i dess barndom för sådär 15 år sedan: Goldings, Brambing Cross, Fuggles och de andra.

Och sånt uppskattar ju jag. Också.

Deras senaste öl kallas kort och gott P'Ale (jag läste först Bobos handtextade skylt som PÅle, huh?) och är en engelsk pale ale på 5%. Den fanns på fat på De Klomp. I övrigt vet jag ingenting mer om den här ölen; Skebo är bättre på att brygga öl än uppdatera sin hemsida… Jag vet därför inte heller om det är en engångsbrygd eller en återkommande öl.

Färgen är kall bärnsten, vätskan aningen grumlig. Det fingertjocka skummet är smutsvitt, det sjunker sakta ner och lämnar lite skumrester på glaset.

Den ganska lätta doften har humliga toner av hö och frukter som aprikos, lime. grapefrukt och fin len beska som balanserar fruktigheten.

Smaken är frisk och rätt så besk för stilen. En enkel citron-syrlighet finns i bakgrunden. Beskan är annars bra; mjuk och krämig på ett brittiskt vis. Fruktiga torrt syrliga toner av svartvinbärsblad och kanske lite hjortron? Alla smaker samspelar och ger ett friskt behagligt intryck. Eftersmaken är mjuk med höig engelsk humle, en lätt sötma och en ren beska som dröjer sig kvar i munnen.

Kolsyran är medelstark till stark; de små bubblorna är vassa. Vätskan är mjuk.

En trevlig och uppfriskande öl i en underskattad stil.

Betyg: 3,53. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar