2011-04-07

Achel Blond 8° Bier

Mycket att göra. Hinner jag samtidigt en öl? Bäst att vara effektiv!

”Trappist är aldrig trist” som en bekant skaldade vid en belgoprovning jag höll för länge sedan. Och varför inte skriva en ölrecension om just en trappistöl? Det har ju inte blivit så mycket recensioner här på senaste tiden.

Achel Blond 8° Bier är den andra av de två öl från Brouwerij der St. Benedictusabdij de Achelse som kom på Systembolaget tidigare i vintras. Det är en trippel, en rätt normalstark sådan, på 8%.

Utseende: Ölen bildar ett gigantiskt skum när jag häller upp den i mitt kalk-glas, det är vitt och kompakt. Färgen på den klara vätskan är guld med en aning orange (9 EBC). När den fasta skumkronan långsamt sjunker ner blir det kvar massor av rester på glaset.

Doften är söt med lite jästiga toner, men det är fruktiga estrar som dominerar: Gröna och mogna bananer, äpplen och päron. Lite alkohol och en lätt beska. Så ren som den ska vara.

Smaken är söt och ren med en torr fruktig ton. Lite mild jäst och en hel del bananer och ananas. Rena och eleganta smaker med aningar av värmande alkohol. Eftersmaken är rätt mild med aningar av te och sandelträ.

Kolsyran är kraftig med massor av skarpa kortvariga bubblor. Vätskan är något torr.

En mycket ren och stram tripel. Kanske alltför reserverad för min smak, faktiskt.

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter februari 2011 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 02/09/12.

4 kommentarer:

 1. Är det en ren slump att hela det andra stycket ("Trappist är aldrig trist" etc) är identiskt med din tidigare recension av Achel Bruin 8° Bier (11-03-09)?

  Jag tyckte nämligen det lät ytterst bekant!

  SvaraRadera
 2. Jag med!

  Achel är annars mitt favorittrappistbryggeri, förutom kanske Westvleteren.

  SvaraRadera
 3. "Bäst att vara effektiv!" :->

  SvaraRadera
 4. Det var ett tag sedan man testade den här, kanske borde göra det igen.

  SvaraRadera