2011-04-18

Mohawk Black IPA Easter Edition

Kvällens öl blir den första svenska någonsin i stilen American Black Ale; en korsning där man är ute efter AIPA/DIPA-beska och de rostade/syrliga tonerna i en amerikansk stout: Mohawk Black IPA Easter Edition är en skapelse av bryggaren Stefan Gustavsson och distributören Wicked Wine, bryggd hos Sigtuna Brygghus.

Flaskan innehåller, förutom alejäst och vatten, följande maltsorter: Pale, Münich, rågmalt, Cara Münich och Carafa Special. Som råfrukt har mörkt kandisocker brukats och humlen är Magnum, Columbus, Mt Hood, Amarillo och Simcoe. Alkoholhalten ligger på 7,9%.

Det ljusbruna skummet fyller upp glaset till kanten när jag häller upp ölen. Det sjunker mycket långsamt ner till en två fingrar hög skumkrona och lämnar få men tjocka skumrester på glaset. Färgen är mycket mörkt brunröd, nästan svart.

Doften får mig att tänka på en kraftigare amerikansk stout: Torra toner av kaffe och mörk choklad, lite mörkt bröd och en mjuk maltsötma. Medelstor beska med toner av torkade blommor, citroner och gammaldags fruktkarameller. Kanske också en aning tjära i bakgrunden?

Smaken startar med en massiv rostad torr smak. Den ackompanjeras snart av en kombinerad smak av rostad malt-syrlighet och humlig beska. Annars är smaken mycket torr och ren. Beskan blir snart komplexare med blommor, lite smör och lagrad ost, lemon-lime-läsk och lite sötat kaffe och rostade nöter. Eftersmaken är frisk med lite parfymerad smak, lime, rostad malt, kakao och en försiktig ton av toffee.

Kolsyran är mjuk med massor av små mjuka bubblor. Vätskan är mjuk och aningen tjock.

En trevlig svart ale utan ett spår av alkohol. Fast jag hade nog hoppats på en liiiten aning mer fruktig humle.

Sedan kan man ha åsikter om vad den här ölen egentligen gör i påsksläppet. Men jag är a glad för varje bra svensk öl som dyker upp i Systembolagets mystiska urval.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment påsken 2011 (lagerstatus). Pris: 30:60 för 500 ml. Bäst före: 2011-12-30

3 kommentarer:

 1. Rusade till bolaget efter att ha läst detta, men fick veta att Sigtuna valt att stoppa släppet av den, för att sedan tillåta försäljning igen. Anledning: Okänd? Detta betydde att tex systembolaget som jag råkade besöka ikväll, Mobilia i Malmö, inte hade några alls då dem valt att inte ta in några alls. Vet du om detta har påverkat hela upplagan av denna öl?
  Jag jobbar nu för att få tag på en flaska innan de tar helt slut, just nu 79 st kvar på Hansa i Malmö. Men med tanke på att du skrivit om den så kommer dem ryka fort som katten... personalen på Mobilia tipsade om att vara ute tidigt imorgon för att öht få tag på något ;)

  SvaraRadera
 2. Vad är det i flaskan? Efter stoppet så tog det en vecka innan den nya var ute men med annan alkoholstyrka. Går det att fixa en ny öl så snabbt? Vad sysslar dom med på Mohawk Brewing Company?

  Janne i Malmö

  SvaraRadera
 3. Det jag vet hänt, och har rapporterat om, är att första batchens torrhumling blivit för vag, och Wicked Wine valde då att dra tillbaka denna batch. Batch 2 var då redan på väg ut till distribution.

  SvaraRadera