2011-04-20

Sigtuna Brygghus lämnar föreningen Sveriges Småbryggerier + sverigebevakning

Så blev det då offentligt, det som det snackats om informellt sedan i helgen: Bryggeriet Sigtuna Brygghus lämnar föreningen Sveriges Småbryggerier och företagets grundare och delägare Peter Forss lämnar föreningens styrelse.

Bakgrunden till detta är att föreningen vid helgens möte i Uppsala med stor majoritet antagit nya stadgar, och bland dem följande medlemskriterier:
Medlem i Föreningen Sveriges Småbryggerier är ett oberoende bryggeri, med en årsproduktion understigande 5 miljoner liter öl, och som varken helt eller delvis ägs eller på annat sätt finansieras av annan fysisk eller juridisk person med betydande intressen i den svenska ölbranschen. Undantaget är om ägaren är ett annat medlemsbrygger.
Eftersom distributören Galatea i vintras köpte 35% av aktierna i Sigtuna Brygghus (för att därmed möjliggöra den utbyggnad som idag sker) så kan de inte längre vara medlemmar i föreningen. På sin Facebook-sida skriver Sigtuna Brygghus:
Vi anser att de nya stadgarna på betydande sätt är direkt motstridig mot föreningens grundsyfte att främja utvecklingen av svensk ölkultur.

Årsmötet beslutade att bara föreningens ordförande Berith Karlsson får stå för kommunikationen i denna fråga. Sigtuna Brygghus kommer inte kommentera denna fråga ytterligare.
Sett ur ett internationellt perspektiv så är det här en harmonisering med hur USAs motsvarighet Brewer's Associations stadgar ser ut.

Jag har själv funderat över det här de senaste dagarna, och haft en del motstridiga funderingar. Men till slut insåg jag att det här är en intern fråga för föreningen Sveriges Småbryggerier och hur de ser på sin omvärld. Å andra sidan kommer föreningens sammanlagda bryggvolym nu att minska högst märkbart, man skulle kunna tänka sig rubriker som ”Mikrobryggd öl i Sverige minskar” om man är på det humöret.

Jag tror det här inte kommer att lämna några större avtryck i ölsverige, mer än att kanske föreningen Sveriges Småbryggeriers röst blir lite tystare och oklarare.

Nästan orelaterat kom i helgen ett mail till de som är med i Närke Kulturbryggeris mailinglista ”Flaskpost” där bryggeriet inte bara går till sitt vanliga angrepp mot fantombryggerierna, utan den här gången också mot oss ölbloggare:
[...] För att inte helt famla i mörkret bestämde jag mig för att räkna igenom recensionerna på de ölbloggar som jag läser lite då och då.
Detta är vad jag fick fram:

Under de 12 första dagarna i april 2011 recenserades svensk öl i 18 inlägg, varav 7 handlade om Spendrups senaste marknads-trick "Cheap Thrills". Svenska småbryggerier omnämndes endast i 5 inlägg. Övriga Europeiska länders öl fanns i 24 inlägg, och lika många, 24 st, handlade om öl enbart från USA.

Jaha, ja. Men det kanske står om svensk öl i andra typer av artiklar på bloggarna, tänkte jag, och räknade igenom ytterligare en gång, och fann 6 artiklar om Systembolagets april-nyheter och 5 kommentarer om den nyligen av-stapeln-gångna ölfestivalen Linköping Beer Expo. Ingen störtflod av svensk öl-info precis, särskilt inte med tanke på att jag ögnade igenom ca 30 bloggar. Behövs det inte bättre bevakning på hemmafronten än så?
Jag, som gör det här på lediga stunder och utan ekonomiska intressen annat än att jag kanske får 20 flaskor öl om året av bryggerier och distributörer för recensioner, konstaterar att jag inte kan göra annat än att spegla den verklighet jag lever i. Och tittar man hos Systembolaget så är det så här mycket ny amerikansk öl som kommer, liksom öl från andra länder.

Jag kan i och för sig hålla med om att det kommer märkligt lite svensk öl i de släppen Tillfälligt Sortiment Exklusiv (modul T5 och T7). Men där har distributörerna och bryggerierna själva ett stort ansvar:

Brygg mer öl.

Brygg (ännu) bättre öl.

Sälj mer öl.

Distribuera den bättre.

Likaså borde jag väl egentligen gå mer på krogen och recensera mer öl där. Men det är omöjligt att kombinera med vad jag gör och hur jag lever idag.

Något dåligt samvete för att jag har ”dålig bevakning på hemmafronten” har jag i alla fall inte.

26 kommentarer:

 1. Nor should you Magnus. Well put sir!

  SvaraRadera
 2. Dålig bevakning på hemmarfonten?
  Ptja. Jag har hittills inte skrivit så mycket om just Ölsverige då vi inte har lanserat nya magasinet ännu, men kan ju pipa till med ett löfte att till mån recensera det som folk kontaktar mig med. Annars kommer jag lojt att recensera det jag har humör för på det sätt som passar mig, vilket må vara tjurigt och svårfångat ;)

  ( Och vad/vilka jag skriver för kommer jag inte att publicera här. Vill inte slå på egen trumma i Bark's blogg! )

  SvaraRadera
 3. Närke som inte ens har bemödats sig att få ut sina egna öl på de lokala Bolagen sitter och gnäller över att ölbloggarna dricker för lite svensk öl.
  Vad ska man säga?

  SvaraRadera
 4. Är väl inte så konstigt. Alla skulle köpa den öl som Närke släpper på SB. Jag kan inte åka land och rike runt för att dricka lokalt på fat även om jag skulle vilja. Nä bra jobbat herr Bark jag kpmmer att följa din blogg med största intresse även framöver// David

  SvaraRadera
 5. Intressant att alla fem inläggen här är skrivna av andra ölbloggare.
  Avdelningen för inbördes beundran?
  Är allt svenskt ölbloggande en enda rundgång?

  SvaraRadera
 6. Jag är ingen ölbloggare, utan bara en glad amatör som köper det mesta ölet på systembolaget, både från hylla och beställningssortiment. Jag hade gärna druckit Närke och andra svenska öl (då vi faktiskt är jävligt duktiga), men tyvärr, som tidigare sagts så har jag inte tid och även i långa loppet ekonomi för att åka runt i Sverige och dricka dessa rariteter på fat via en lokal krog/restaurant.

  Tycka vad man vill om hantverket kontra storleken på bryggeriet. Men ska ölen ut till en större krets så måste man brygga mer och skaffa sig mer/fler försäljningskanaler, så bara är det.

  SvaraRadera
 7. För min del är det god och bra öl som är intressant vilket av lättförklarliga skäl inte endast innebär svensk öl. Situationen är dessutom som sådan att en försvarlig mängd av de eftertraktade svenska ölen endast svårligen låter sig anskaffas.

  Pratar vi om just Närke Kulturbryggeri kan man ju dessutom fråga sig vad vitsen med att recensera en Kaggen Stormaktsporter är. Alla vet att den är lika god som svår att få tag i. Pilnserrogge formulerar sig bra i just den frågan. Man funderar ju på hur personerna på NK anser att man ska gå tillväga för att få tag på deras öl - är ölfestivaler och krogar i Stockholm det enda svaret..?

  I slutändan är det bryggerierna som måste dra det stora lasset. Man kan inte överlåta ansvaret på bloggosfären att (skriftligt) filtrera fram den svenska ölen. Bloggarna är nog, precis som jag, intresserad av god öl i största allmänhet.

  Ursprung är inte ointressant men inte heller den primära frågan. Dessutom, protektionism fungerar sällan bra.

  SvaraRadera
 8. Bara en kort kommentar från oss på Ocean angående innehållet på bloggar med öl som huvudinnehåll -

  - vi på Ocean tycker att det är upp till enskilde bloggaren att skriva om det som är intressant för just honom/henne (finns det någon tjej i sammanhanget?) och jag personligen som följer en del bloggar tycker att Ni gör ett bra jobb och för ölintresset frammåt.

  Fortsätt med det - oavsett om det handlar om svensk, amerikansk, belgisk eller dansk öl. De bloggar som är vällästa fyller naturligtvis ut ett tomrum som den skrivande pressen ibland missar.

  Fortsätt med Ert goda jobb.

  Med Vänliga Ölhälsningar
  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  Vi finns också på Facebook med dagliga uppdateringar om vad vi sysslar med:
  http://www.facebook.com/pages/Oceanbryggeriet/155422031142842

  SvaraRadera
 9. Take Storklompen20 april 2011 kl. 13:11

  > Brygg mer öl.

  Brygg mer och gnäll mindre är väl ungefär devisen. Öl som inte finns blir inte recenserad.

  SvaraRadera
 10. Jag skickade ett mail till Berith@Närke och tyckte att det var ett utsökt exepemel på att kasta sten i glashus. Närke mer eller mindre lever på hypen kring deras produkter och det faktum att deras öl är svår att få tag i om man inte är en inbiten pubråtta. Om jag, mot förmodan, skulle få ett svar så återkommer jag. Jag lovar att ta tillbaka detta uttalande den dagen jag kan handla en back slättöl/camarillo/örebro bitter på bolaget (även om bolaget i det fallet är ett lokalt systembolag i örebro). Närke är hippies och det är väl en del av charmen med dem. På gott och ont.

  SvaraRadera
 11. Jag är en skapligt nybliven ölnörd. Vist har jag hört talas om närke, men jag kommer ju för bövelen knappt åt något att dricka från dem..... Antar att de flesta som Ölbloggar gör det på hobbybasis. Då uppstår ju dilemmat att sakerna skall gå att få tag i också för att testa och skriva om.... Tycker t.ex ofta att man ser saker om Oppigårds, Mohawk, Nils Oscar osv i de svenska bloggarna..... kanske för att det är sådana som man faktiskt KAN få tag i...

  Hur kul är det att läsa en recension på ett öl som man inte KAN få tag och prova själv?

  SvaraRadera
 12. @Joel: Där håller jag inte helt med. Jag tycker att det är kul att recensera öl som inte finns lätt åtkomliga, det ger perspektiv och variation. Om de svenska ölbloggarna bara skulle diskutera och recensera Systembolagssortimentet skulle det snabbt bli ganska enformigt.

  SvaraRadera
 13. @Bark: Nej det förstår jag.... min poäng är väl mer åt hållet: Om du är en av de producenter vars produkter är svåra att få tag på, så skall man ksnake inte klaga över för lite uppmärksamhet ;)

  SvaraRadera
 14. En annan Joel (inte ölbloggare)20 april 2011 kl. 18:06

  Jag håller helt med Bark om att man ser för lite svensk öl i de mer exklusiva släppen och det hade varit intressant att se vad svenska bryggerierna kan prestera när de kan ta ut svängarna. Ace of Spades är väl ett utmärkt exempel på det. Annars tycker jag att variationen svensk/utländsk öl är gott och väl tillräcklig på de svenska ölbloggarna (det finns ju ett par stycken att följa). Jag tycker att ni skall fortsätta göra som ni gör och som Kim skiver: Man är ju mest intresserad av god öl i allmänhet. Att man får möjlighet att ta del av mera exklusiva och annorlunda upplevelser in emellan är ingenting jag har problem med.

  SvaraRadera
 15. Intressant, nu är det inte bara bloggare som kommenterat längre Mats B. Vi är ju verkligen en klubb för inbördes beundran, det är bara att börja blogga och hänga på, vi kan behöva fler ölintresserade. Ironi å sidan så bloggar nog de flesta för att det är kul och för att vi gillar öl så har man då inte rätten att blogga om vad man vill??? Jag försöker personligen att skriva lite om det som intresserar mig mest, det är väldigt sällan om öl som släpps på systembolaget. När det kommer spännande Svenska öl skriver jag gärna om det men det finns flera andra bloggar som skriver både mer och bättre om systembolagsläpp och liknande. Intressant inlägg Magnus och tack till Thomas bra sammanfattning.

  SvaraRadera
 16. Ni måste börja läsa riktiga tidningar, pojkar och flickor. Här kommer en helsida ur SvD med öl från svenska hantverksbryggerier (bättre ord än mikrobryggerier):

  http://www.svd.se/mat-och-vin/vin-ol/svensk-brygd-i-var_6068801.svd

  Påsköl och nyheter 1 april:

  http://www.svd.se/mat-och-vin/vin-ol/paskol-paskvin-2011_6092723.svd

  Thomas B på SvD

  SvaraRadera
 17. Måste instämma på det Baggen skrev med hypen och hippies. Och på gott och ont.

  Om man inte får tag på öl från exempelvis Närke så blir det svårt att skriva om den. Även om den går att få tag på så är det inte så intressant att behöva betala 3-400 spänn för en flaska varje gång man är ute och testar. Lite då och då går det såklart bra, speciellt om man är flera stycken, men inte varje gång.. Om det hade varit mer lättillgängligt och möjligtvis funnits iallafall några billigare att välja på så hade det skrivits mer.

  SvaraRadera
 18. Thomas: Härligt med massa svenska hantverksöl i SvD!

  Jag noterar dock att Dugges Lager No 1 illustreras av en bild på förra årets Påsköl, vilket man inte tror ska hända i en riktig tidning ;)

  Mvh
  Marc på Brill

  SvaraRadera
 19. Ja, jäklar det har jag inte sett. Det var definitivt rätt bild i tidningen. Omdömena är de samma som i papper och på nätet blir de onekligen lite futtiga. Nackdelen med papper är att utrymmet är väldigt, väldigt begränsat. Är det någon som vill ha sidorna som pdf är det bara att mejla thomas.berglund@svd.se. Eller för att tjöta lite.

  Thomas

  SvaraRadera
 20. Toppen! Jag mailar.

  SvaraRadera
 21. Baggen: Äntligen någon som benämner närkingarna vid sitt rätta namn: HIPPIES!

  Jag tycker det är fantastiskt att ni bloggare är så lättstötta då ni själva dagligen recenserar/kritiserar andras insatser och arbete. Om ni läser det som gick ut i flaskposten så handlade det väl om svensk öl i allmänhet och inte Närkes egen?

  Pilsnerrogge får extra plus för sin tolkning "gnäller över att ölbloggarna dricker för lite svensk öl"

  Hursom så är det alltid kul med lite debatt!

  Tony i Nynäshamn

  SvaraRadera
 22. Detta måste vara rekord för ryggdunkande i ett och samma kommentarsfält

  SvaraRadera
 23. Det är fascinerade egentligen hur vi människor är. För de allra flesta av oss är det lättare att gnälla än att berömma. Det är klart att ölbloggare blir lite av en klubb för inbördes beundran men det gäller väl de flesta "extrema" intressen? Jag tycker att det är en bra balans hos de svenska ölbloggarna, jag är en sådan där lirare so tycker om att läsa om det mesta. Vanliga öl, extrema öl, ölshopping, resor jag det mesta är kul.

  För egen del försöker jag hinna med att dricka så mycket som möjligt vad gäller nyheter som kommer från svenska mikrobryggerier, men det är inte lätt att hinna med alla då så försvinnande få hamnar hos Systembolaget. Hmmmm, kanske blir en titt in på Akkurat senare idag, Skebo Brand X kanske kan vara något?

  SvaraRadera
 24. låter kanske lite förnumstigt, men ändå: sv microöl får väl uppmärksamhet efter förtjänst.

  sv hantverksöl är ofta ganska dåligt (eller mkt ojämn kvalitet), sanningen o säga. så mängden uppmärksamhet har väl, eh, lite snyggt tagit hänsyn till det.

  SvaraRadera
 25. Take Storklompen21 april 2011 kl. 16:25

  Det där sista håller jag absolut inte med om. Det bryggs en massa fantastiskt öl i Sverige, problemet är bara att vi alla är lite för törstiga så det räcker inte åt alla.

  Sedan kan det vara lite si och så med leveranssäkerheten, men i stor drag så.

  SvaraRadera