2011-04-22

Henriks hembrygder: Brown Porter

För några veckor sedan fick jag ett mail från en Henrik.

Jag hade just recenserat Achel Bruin och han berättade att han att han försökt brygga en klon av just den ölen och undrade om jag hade lust att recensera den. Det hade jag.

Tiden gick och plötsligt dök han upp med en hel systembolagskasse egen öl.

Tiden gick ännu mer (en månad) och mitt samvete för de här ölen blev allt sämre. Men nu ska jag försöka ta och dricka och fundera lite. Jag kommer att recensera den som vilken öl som helst efter Beer Advocates nya poängskala som är väldigt lik BJCFs. Jag vet inte mer om ölen än det står på den bifogade lappen. Vilket jag tror är bra, det är lättare att vara kritisk mot ölen då.

Ölen har stått stilla i rumstemperatur efter att jag fått den. Därefter har den stått omkring ett dygn i kylen.

Först ut blir Brown Porter. Om den skriver han
Brown Porter, med havregryn/havremalt, 7 veckor på flaska, 4,8%.
Utseende: Ölen pyser glatt när jag öppnar kapsylen, det ryker en aning från ölen. När jag försiktigt häller upp den möts jag av en varmt klar brunröd vätska (50 ECB) och ett lågt ljusbrunt skum. Inga skumrester på glaset.

Doften är frisk med den där fina syrligheten som jag vill ha hos en engelsk porter. Mjölkchoklad och kakao. Lite vax och krämigt maltig med en ren lätt beska. Aningar av fenolisk plast i bakgrunden.

Smaken är inte alls så söt som jag trott: Den är snarare irländskt stout-torr och lätt men inte alls speciallt rostad, snarare har den en mjuk chokladighet. Den lätta smaken gissar jag kommer från havren. Lätt kropp, alltså. Eftersmaken har en lätt ton av gröt, en stram och ganska lätt beska som med tiden växer, den samspelar väl med maltsyrligheten. Fenolisk plast lurar långt långt borta i bakgrunden i slutet.

Kolsyran är frisk utan att vara speciellt stark, de små bubblorna är friska men ganska kortlivade. Vätskan är torr och lätt utan att vara blaskig.

Om den här ölen hade varit lite större och tyngre hade den varit riktigt riktigt bra: Rena, friska och harmoniska smaker, och även om SHBF-stildefinitionen (avsnitt 7C) tycker att den kan vara så här lätt hade jag nog gärna sett lite mer kropp och… fräs… i smakerna. Hittar inte heller karamelltonerna som ska finnas.

Men visst, hade jag köpt den här på krogen en slö sommareftermiddag hade jag nog beställt en till. Jag har druckit sämre kommersiella engelska porteröl genom åren.

Betyg: 3,275.

1 kommentar:

 1. Hej,
  Tack för att du tog dig tid att göra en detaljerad avsmakning av mina öl. Det är mycket värdefullt för mig att få input från en helt oberoende källa som dessutom är utbildad öldomare :)

  Jag är inne på samma linje som dig angående den här ölen. Den innehåller inte mindre än 22% Havremalt/gryn vilket har gjort den lite för lätt i kroppen mot vad man förväntar sig av en porter. Mina egna anteckningar till justering innehöll:
  Mer Chokladmalt, lite högre OG och FG, mindre havre.

  Karamellsötman lämnar jag gärna därhän då jag gillar den lite torrare och stramare smaken på den här sortens öl.

  SvaraRadera