2011-04-24

Adnams Innovation

Efter den svenska pale ale:n undrade jag vad jag skulle dricka till kvällens mat på De Klomp (lamm, påsk som det är). Bobo kollade i den brittiska hyllan och föreslog ett par skottar jag aldrig hört talas om. Men ännu mer rekommenderade han en öl från engelska Adnams: Innovation.

Jag skummade etiketten och fick fram att det var en öl i strong ale-familjen på 6,7% som vunnit en massa priser, att det ursprungligen var en engångsbrygd för att fira ett nytt bryggverk som nu har återkommit.

När jag nu läser deras beskrivning av ölen inser jag också att det är deras tolkning av amerikansk IPA. Någon engelsk pale ale som Beer Advocate listar den som är det definitivt inte. Humlen är en blandning av engelsk (Boadicea), amerikansk (Columbus) och Slovensk (Stryian Goldings). Vetemalt ingår också i receptet.

Färgen är ljus bärnsten, vätskan klar. Det låga skummet är varmvitt, det sjunker långsamt och lämnar lite sumrester på glaset.

Doften är torr och humlig på ett ganska komplext sätt. Gräs och hö. Lite jäst och mineraler. Aningar av inlagd frukt och melon.

Smaken är mycket maltig på ett väldigt engelskt sätt. Inlagd exotisk frukt och lite lagrad ost. Aningar av vax och stearin. Stor kropp. Fruktig eftersmak med en växande elegant beska och mogna äpplen.

Kolsyran är medelstark, bubblorna små. Vätskan är mjuk.

En fin och välhumlad engelsk strong ale. De må ha försökt göra en amerikansk IPA, men mest av allt slås jag av den där fruktiga och lite sockerlagssöta smaken som jag känner igen från andra Adnams-öl jag druckit. Det här är en av de bättre jag druckit från dem, men det är fortfarande inget favoritbryggeri.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml.

Bonus-tyckande: Är det inte lite konstigt att det här är enda ölen i Beer Advocate-databasen som heter ”Innovation”? Man tycker ju att det vore ett självklart namn på en innovativ öl.

Bild: Adnams.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar