2011-04-24

Henriks hembrygder: Belgisk IPA

Sista flaskan ut från samlingen med hembrygder jag fått från Henrik blir Belgisk IPA.
Houblon Chouffe liknande öl typ Trippel/IPA, 8 veckor på flaska. 9%.
Utseende: Öppnar flaskan. Möts av ett pysande ljud. Häller försiktigt upp och får ett glas ljust bärnstensfärgad i det närmsta klar vätska (20 EBC) med ett riktigt prydligt varmvitt luftigt tre fingrar högt skum. Lite skumrester blir kvar på glaset då det sakta sjunker ner.

Den doft som möter mig är närmast aggressiv i sin beska och alkohol. En kraftig sötma med toner av apelsinsaft, vetedeg, lite lösningsmedel och citrongodis.

Smaken är betydligt mildare än doften. Humle? Visst, men framför allt den där typiska mixen av jästiga-fruktiga toner och en lätt sötma som liksom lägger sig som ett utslätande lager kring de andra smakerna. Mycket citrus (lime, apelsinskal, apelsinsaft, citron) i eftersmaken liksom viss sötma. Däremot finns det ingen som helst beska kvar i munnen efter ett tag.

Kolsyran är å ena sidan inte speciellt stark, men den är å andra sidan ganska vass när den finns där. Bubblorna är mjuka. Vätskan är aningen kladdig.

Ytterligare en välgjord öl. Problemet, som jag upplever det, med den är humligen. Eller kanske åldern? I vilket fall vill jag ha betydligt mer beska och mindre citrusfrukter i min belgiska IPA.

Betyg: 3,3.

1 kommentar:

  1. Denna öl blev enligt mitt tycke över förväntan vad gäller drickbarheten och smakrikedomen, sen kan man ju tycka lite olika om vad som ska finnas i en Belgisk Ipa. Min idé var att skapa en öl som påminde om Houblon Chouffe men med lite mer jäst och maltkaraktär och en mild bitterhet som jag även tycker originalet har. Bittergivan för ölnördens vetande kokades 45min istället för det normala 60min med lågcohumulonhumlen Simcoe för att få till just detta. Jag kommer brygga något liknande igen med mer blommig humle och mindre citrus, kanske även lite mer efterbeska och en kraftigare kolsyrning. Tycker originalets kolsyrenivå nästan är i mesta laget men min var lite för slät enligt mig. Tack för en bra recension och intressanta synpunkter.

    SvaraRadera