2008-12-21

Dieu Du Ciel Solstice d'hiver

Jag hade ju i veckan funderat på att dricka den här exakt vid vintersolståndet 12:10 idag. Men så insåg att jag nog inte ville ha öl då, trots att den är specialgjord för (och döpt efter) dagens dag.

Det kanadensiska (Québec-iska) bryggpuben Brasserie Dieu Du Ciel! har bryggt Solice d'hiver, en amerikansk barleywine på 9,8%. Tolkar jag etiketten rätt är den här från batch 2, 2008. Det känns lite häftigt att Wicked Wine lyckats få hit den.

Färgen är mycket mörkt varmt brun, vätskan är så gott som klar (efterjäst på flaskan). Det ljusbruna skummet faller långsamt ner till ett lager med en tjock ring utan att lämna några spår på glaset.

Doften är mycket maltig med de väntade tonerna av Madeira, nätter, marsipan, rökt kött, russin och torkad frukt. Lite alkohol, men inget som indikerar den här styrkan.

Smaken är väldigt... Vad säger man? Sofistikerad? Massor av malt med söta toner av farinsocker, mörkt bröd, russin, torkade äpplen, toffee och lite smör. Eftersmaken är lätt bitter med lite efterföljande sötma, torkade frukter, karamelliserat socker och fruktgodis. Bitterheten är oväntat rakt-på-sak, men den balanserar alla de söta tonerna bra.

Kolsyran är mild, samtidigt som bubblorna är friska och medelstora. Vätskan är aningen tjock.

Ingen dålig öl. Men ändå, förväntningarna på en mikrobryggd barleywine måste vara höga: Här finns inget som håller emot att göra en riktigt elegant öl som tar ut svängarna. Men det gör den inte. Bra, trevlig men inte så mycket mer. Man borde kunnat göra mer med humlen... Betyget blir därför "bara" 3,75. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment.

Bonus: Smaken gifte sig väldigt väl med Schweizernöt-choklad.

6 kommentarer:

 1. Jag kan inte ett ord franska. Vad betyder egentligen "Brassierie Dieu Du Ciel!"

  SvaraRadera
 2. Någonting med gud och himmelen? har ingen fransk talande här för tillfället.. Tycker för övrigt att ölet har en del fula kemiska toner i aromen, samma kemiska toner jag hittar i många öl med just Simcoe humle..(?) har ett par som ska få vila, kan bli kul att prova om ett år.

  SvaraRadera
 3. Enligt engelsk site, roughly: "Oh my god".

  Oliver Twist hade ölet på fat förra året på SBWF. Mycket gott precis som på flaska tycker jag.

  Efter ett par riktigt läskiga slaskuthällare i årets julölsflora så tycker jag Solstice är en av de trevligaste hittills.

  SvaraRadera
 4. Jag älskade den när jag drack den igår kväll! Chockerande mycket tyckte jag om den. Nog den bästa barlewine jag testat, men nu kan jag inte riktigt minnas exakt hur många samt vilka jag har testat, men den är åtminstone jättebra enligt mina smaklökar.

  SvaraRadera
 5. "Dieu Du Ciel!" betyder "Gud i Himlen!".

  Jag hade förmånen att få följa med mina vänner till Dieu Du Ciels brewpub i centrala Montreal i somras då jag hälsade på dem. En mycket trevlig pub där man sitter vägg i vägg med själva bryggerianläggningen - endast avskild med en glasvägg.

  De serverar vanligtvis 14 öl ur sitt eget omfattande sortiment - varav jag hann prova Charbonnière (Coalwoman), Corne du Diable (Horn of the Devil) och Corpus Cristi. Samtliga föll mig i smaken. De har även en öl kryddad med svartpeppar som låter helt skruvad.

  De är annars kända i Montreal för sina väldigt experimentella fruktöl. Deras brewpub fylls snabbt efter kl 17.00 alla dagar i veckan så om ni planerar ett besök så kom i tid.

  SvaraRadera
 6. För att komplettera språkbiten betyder "brassierie" just bryggeri, medan bryggare heter "brasseur"

  SvaraRadera