2008-12-19

Mysingen Midvinterbryggd


Ett julöl som har några år på nacken är Mysingen Midvinterbryggd från Nynäshamns Ångbryggeri, en kryddad mörk ale på 6%. Jag har tidigare recenserat den och känt mig lite tveksam: Kryddorna tog över och gjorde den mer konstig än bra.

Men i år är det en helt annan öl, där de tonat ner kryddorna (även om man känner en hel del härlig muskot) och lämnat rum för den mycket smakliga rostade malten. Det är nu mer en porter/old ale med kryddor än kryddor med öl. Liksom.

Men när jag kommit till hälften känns det likt förbaskat som om muskoten tar över hela munnen. Det blir lite tungt och rätt obalanserat till slut i alla fall. Jag är inte direkt sugen på en till.

Rekommenderas i vilket fall, bara för att den är så annorlunda.

7 kommentarer:

 1. Är det inte så att dom brygde den tidigare i år? Jag kommer ihåg från förra årets julprovningar att ett par flaskor blev kvar och att dessa smakade väldigt bra fram mot slutet av februari.

  SvaraRadera
 2. Uffe: Intressant teori. Man kanske skulle spara en flaska till näst jul?

  SvaraRadera
 3. Ja jag blev tipsad i somras om att köpa några mysingen från julen innan och att dom skulle vara mycket bra. Tyvärr hann bolaget destruera dom innan jag beställde.

  SvaraRadera
 4. De håller väldigt bra, dem från förra året är väldigt bra idag...

  SvaraRadera
 5. ...och jag har en från förra året uppe i lådan. Gött mos!!

  Jag har även några Anchor Christmas och Underlig Jul stående.

  SvaraRadera
 6. Då ska vi se. Har precis druckit en Mysingen då jag kom på att jag inte läst Ofiltrerat på ett tag.

  Först och främst håller jag med bark att fjolårets Mysingen smakade kryddlag men sen måste jag hålla med Uffe om att den blev bättre med lagring. Mycket bättre. Den blev balanserad av lagring. Har en kvar från ifjol men den dricker jag först på julafton. Samtidigt som jag häller upp en av årets bredvid. Båda i provsmakningsglas för bäst arom.

  Årets Mysingen är mycket bättre än fjolårets. Mycket mer balanserad direkt vid julölssläppet i november. Min teori är att de lagrat ölen längre på bryggeriet i år.

  Är den då bättre idag än för en månad sedan? Ärligt talat så vet jag inte men god var den. Men jag tror den vinner på ytterligare lagring. Jag har köpt en låda som jag planerar spara resterna av tills nästa år. Mysingen kommer bli mitt husjulöl känns det som.

  SvaraRadera