2008-12-24

Lefebvre Vallon

Glodde igenom kylarna på De Klomp. Mhmhm... Vad hade de där längst in i hörnet? Vallon? Aldrig hört talas om. Det visar sig vara en ljus lager bryggd av belgiska Brasserie Lefèbvre speciellt för föreningen Vallonbruk i Uppland för att serveras på "de uppländska vallonbrukens herrgårdar och wärdshus". Fast några flaskor hade tydligen läckt ut till Linköping... Stilen är något slags ljus europeisk lager, alkoholhalten 5,8%.

Färgen är ljust guld, det stora ljusbeige skummet har en fin krater. Det lämnar en hel del flor på glaset.

Doften är småsöt med toner av honung och vetedeg. Den känns över lag väldigt "belgisk". Lite alkohol och beska hittade jag också.

Smaken är först intensivt söt. Sedan kommer en mild bitterhet och godislika smaker: Fruxo och wine gum. Söt eftersmak med lite malt, alkohol och en tydlig smak av vaniljkräm.

Kolsyran är medelkraftig, de små bubblorna är rätt kraftiga. Vätskan är kladdig och lite tjock.

Som om ett belgiskt klosterbryggeri hittar ett recept på en ljus lager och beslutar sig för att brygga den utan att veta mer. Annorlunda och fyllig, den påminner lite om ölen från John Martin's, ett annat belgiskt bryggeri. Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 52:00 för 330 ml.

1 kommentar:

  1. Jag fick beställa ett helt kolli av denna öl för att komma över den.
    Enligt Rate beer skall det vara en saison.Personligen hade jag också gissat på ljus lager.
    Den fanns för ett par månader sedan på den-där-krogen-i-Bromma-vad-den-nu-heter.

    SvaraRadera