2008-12-29

Dugges Münchhausers syndrom - Provbryggd 2-2008

Det gick rykten på stan om att Bishops Arms i Linköping fått in något nytt från Dugges: "En provbryggd av något slag med tyskt namn. Fast de har inte många liter kvar i fatet" hörde jag i lördags. Så igår kväll kom jag iväg för att hoppas att de hade något kvar av ölen: Münchhausens Syndrom - Provbryggd 2-2008. Det hade de, och jag tror just nu att det är en witbier med just nu okänd alkoholstyrka 5% alkohol.

Underligt namn på en öl. Är det inte något slags sjukdom? Wikipedia gav svaret:
Münchhausens syndrom är en psykisk sjukdom som innebär att en person uppsöker sjukvården och uppger falska symptom för att komma under vård. Till skillnad från hypokondrikern, som faktiskt tror att han eller hon är sjuk, är en person med Münchhausens syndrom fullt medveten om att han far med osanning.
Hm. Jaja. Det ger sig väl. Men hur var ölen då?

Färgen är ljust orange-guld, vätskan är grumlig. Det lilla vita skummet faller snabbt samman och lämnar en del fint flor. Det ser lite ut som smutsigt diskvatten.

Doften är frisk med citrustoner; apelsiner och pomerans. Jag hittade också en kryddig ton av... nejlikor? anis? Doften är ganska mjuk med en syrlig ton av vete.

Smaken är vete-syrlig med citrus-toner. Smaken är allmänt frisk och somrig. Lite laktos, lätt kropp och kryddiga nyanser. Eftersmaken har toner av cironsyra, kryddor och en viss sötma.

Kolsyran är mycket stark, många små och skarpa bubblor. Vätskan är lätt och aningen torr.

En aningen obalanserad och för syrlig witbier med lite för kraftig kolsyra. Inte alls vad jag väntat mig från Dugges... Men inte alls någon dålig öl. Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 69:00 för 400 ml.

Senare tillägg: Jag tycker verkligen att det är jättekul att Dugges (liksom ibland Nils Oscars, vilka mer?) presenterar provbryggder för en bredare publik.

4 kommentarer:

 1. Münchhausens Syndrom är en ale som låtsas att den är en ljus lager fast den egentligen vet att den är en ale. ;)

  Mvh
  Marc Schuterman
  Brill & Co

  SvaraRadera
 2. Precis som Marc skriver var det jag fått för mig att det var. En "överjäst lager". Den var inget speciellt minns jag.

  SvaraRadera
 3. Fast om man vill göra en "överjäst lager" så borde man snarare få något liknande en Kölsch eller en English Blonde Ale (som Fullers Discovery), den här hade ju en massa kryddor i sig?

  SvaraRadera