2008-12-19

Ølfabrikken Jule Ale

Julledigheten har äntligen börjat. Tror aldrig att jag tyckt det varit så skönt med 2½ vecka hemma mitt i vintern.

Så, hur firar man det här? En dansk amerikansk stong ale med jultema? Tja, det låter väl bra. Jule Ale kommer från Ølfabrikken och är på 8%.

Färgen är mörkt bärnsten med lite brunt, vätskan är klar. Det ljusbruna skummet är två fingrar högt och lämnar ett fint flor på glaset.

Doften är frisk och medelstark med amerikanska humletoner: En stor bitterhet, citrustoner, grapefrukt. äpplen, russin och torkad frukt. Söt och elegant, som en såhär stark öl ska vara.

Smaken är torr och mycket balanserad. En mycket elegant men samtidigt robust bitterhet ger utrymme för söta toner av russin och andra torkade frukter. Frisk med mycket smak, utan att bli för tung. Mogen frukt och en syrlig bitterhet i eftersmaken - som är ganska lång och elegant. Lite russin och en torr bitterhet i avslutningen.

Kolsyran är inte helt bra, jag tycker att den är för stark. Men efter en knapp timme i glaset har den lugnat ner sig nog för att bli riktigt njutbar (bubblorna är små). Vätrskan är lite torr i munnen, men ändå ganska len.

En mycket trevlig, balanserad och relativt lättdrucken dansk tolkning av en amerikansk stil: Humlig utan att bli tung. En öl för juldagens avslappnade kväll. Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment.

3 kommentarer:

  1. Detta var det enda julöl i år som fick mig att att höja på ögonbrynen och säga WOPPA. Jädrans bra öl!!!

    SvaraRadera
  2. Samma här, verkligen ett ljus i julmörkret. Förvåningsvärt bra prislapp också.

    SvaraRadera
  3. Kanske läge att jag lägger vantarna på en ändå. Jag har i princip bojkottat all julöl förutom en Falcons Julöl 3.5% och en Oppigårds Winter ale.

    SvaraRadera