2008-12-25

Nils Oscar Julöl 2008

Den här hade jag tänkt att dricka igår på julafton, men det blev inget med det. I stället blir den på juldagen... Årets Julöl från Nils Oscar är en stark skotsk ale (wee heavy) på 7,7%, inspirerad av deras tävlingsvinnande julöl från åren 2001-2002.

Färgen är mycket mörkt brun; de fingertjocka skummet är ljusbrunt. Lite flor.

Den starka doften har värmande noter av alkohol, kryddor, rostad malt, kött och buljong. Hittade också lite kaffe, rostade nötter och mandlar.

Smaken är först torr, men snart kommer det söta maltiga smaker. Rostade nötter, lite kaffe, viss bitterhet, kokos, kött och mandlar. Eftersmaken har värmande toner av alkohol, torra mineraler, russin och buljong. Avslutningen är lång och generös.

Kolsyran är mild, men samtidigt frisk, bubblorna är mycket små. Vätskan är något mjuk.

En av de mest belönande och lyxiga av julölen hittills. Dyr, men värd det. Betyg: 4,25. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment. Pris: 49:50 för 500 ml flaska.

3 kommentarer:

 1. Man blir aldrig besviken på nils oscar's julöl.

  Gott!!!

  /F

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig om god, men prisvärd? 50 kronor för en halvliter? Den fick mig att ta en rejäl funderare över vad jag håller på med. Jag önskar att jag hade smakat den i ett annat sammanhang. Jag undrar hur jag hade reagerat då. Jämför man med andra öl som t.ex. Postiljon, Slottskällans Imperial Stout eller Nils Oscars egna Coffestout. Är dessa kronor litern bättre? Jag vet inte, kanske ett uppslag för en kommande provning. Hur som helst. God öl är det.

  SvaraRadera
 3. nils oscars julöl är nog min favorit i år. dyrt, visst, men mycket gott. andra var ju dyra och dåliga...

  sämst var tokens, säkerligen infekterad.

  mest överskattad var God Jul från Nögne. Dyr och skittrist.

  huvudkonkurrent till NO var nog Ölfabrikken. mkt gott.

  litet plus med till Sigtuna, deras midvinter var ett gott kryddigt öl.

  SvaraRadera