2008-12-18

Underlig igen

Minns ni en av 2006 (och 2007) års julölsnyheter, Underlig Jul från det kompromisslösa bryggeriet Nøgne Ø? Det är en engelsk porter på 6,5% som kraftigt kryddats med "4 sorters kryddor", en öl som alla tidningars recensenter gav lägsta möjliga betyg och omdömen som "Ja underlig var den allt!". Jag blev redan 2006 hänförd och gav tveklösa 4,55 i betyg.

Jag sparade ett par flaskor av förra årets bryggning i skafferiet. Har den slipats till elegans av ett år i skafferiet, eller har den bara bleknat? Det finns bara ett sätt att ta reda på det!

Färgen är svart, vätskan aningen grumlig. Det stora ljusbruna skummet sjunker efter en liten stund till ett tunt lager utan att lämna några rester på glaset. Som brukligt en rejäl jästklump i botten av flaskan.

Doften är fortfarande närmast parfymerat kryddig: Kardemumma, kryddnejlikor, ingefära, lite kanel men också en lätt ton av rostad malt och en dito bitterhet. Känns faktiskt aningen konstgjord.

Smaken är likaså lite parfymerad och inte helt... "naturlig". Lite sälta och alkohol, förvånansvärt svag kropp. Syrliga toner, liksom en hel del farinsocker. Eftersmaken är kryddig och lite söt med aningar av humlebitterhet och... Tja, lite som "smörkola med julkryddor" som ibland ingår i julmutgodiskorgar, liksom aningar av värmande alkohol.

Kolsyran är medelfrisk, vätskan är aningen tunn, speciellt för att vara en porter på 6,5%.

Nä ni, den här blev faktiskt inte bättre av lagringen. Jag hade hoppats att den skulle lugnat sig kryddmässigt, inte för att de intensiva kryddorna var dåliga men jag var nyfiken på om den skulle bli "lyxigare". I stället blev den... Lite tunnare och mer som billigt godis. Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Från skafferiet, säljs inte av Systembolaget i år.

1 kommentar:

  1. Hm,jag har också ett par flaskor undanstoppade.Borde antagligen konsumera dessa omgående då.
    Men om jag känner mig själv kan de nog bli stånde nå't år till...

    SvaraRadera