2008-12-03

Dugges Rudolf

Senare tillägg: Enligt bryggeriet har den här flaskan drabbats av en mjölksyreinfektion. Den ska alltså inte smaka såhär, så bry er inte om den här recensionen!

Hög tid att titta lite noggrannare på Dugges julöl Rudolf - ren ale (Jööööteborg!!!). Den har tidigare tillverkats med en styrka på 5,6%, men årets upplaga - deras första öl med distribution i hela landet? - är på 7%. Stilen är väl något slags winter warmer.

Färgen är mörkt brun, nästan svart. Det fingertjocka skummet är ljusbrunt, an aning skumrester på glaset.

Doften är maltig och rostad (nästan bränd), lite råg, nötter och en hel del alkohol.

Smaken är bitter och lite sur, kroppen ganska vek. Massor av rostad malt, lite nötter och rågbröd. Eftersmaken är sur-bitter med aningar av jäst och rök. Ingen sötma överhuvud taget.

Kolsyran är mild, vätskan rätt så tunn.

Kanske den här håller på att bli infekterad, eller... Jag vet inte riktigt. Inte speciellt bra i vilket fall. Det är klart att man blir besviken. Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment.

Om man skulle dra iväg ett mail till bryggeriet?

12 kommentarer:

 1. Wallonia fanns väll i hela landet tidigare i år?

  Hade ungefär samma smakupplevelse av Rudolf när jag drack den här om veckan.

  SvaraRadera
 2. Nja, Wallonia släpptes bara i Stockholm, Göteborg och Malmö. Beställa kan man ju dock vart man är... själv var jag krånglig och gjorde en specialbeställning från Malmö... :P

  Tycker Rudolf var god, konstigt nog. Märkte inte av någon sur ton... märkligt, märkligt... fast OK, vet inte om jag gjorde den rättvis efter ett par (ganska) starka öl innan, men ändå.

  SvaraRadera
 3. Jag tolkade "surheten" som om den kom från humlen. Fel vald humle för en julöl enligt min mening.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att rudolfen var en riktig höjdare. Kände inte av någon egentlig surhet...och ej heller någon ton av rötter ;)

  SvaraRadera
 5. var på väg till bolaget idag på linnegatan för att inhandla dugges julöl. den var slut. lite trist då, men nu vete fan... dugges har två problem, a) infektioner, b) amerikansk humle. citrussyrlig julöl låter måttligt kul...

  SvaraRadera
 6. Jag tyckte att Rudolf var riktigt bra, men jag fick några flaskor av provbryggden som Micke bryggde för några månader sedan.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 7. Jag är visserligen inte alls speciellt bra på att beskriva mina smakupplevelser men när jag drack en Rudolf för ett par veckor sedan märkte jag varken av surheten eller bristen på sötma. Tvärtom tyckte jag att den hade sötma. Jag har dock två till, får se om de ger andra upplevelser.

  -Jimmy

  SvaraRadera
 8. Infekterad alltså? Ja det verkar ju vara mycket öl som varit det på sistone.

  Tycker det verkar väldigt märkligt om vissa flaskor skulle vara infekterade och andra inte. Beror det i sådana fall på buteljeringen? Och om de är slarvigt buteljerade borde då inte kolsyran försvinna?

  SvaraRadera
 9. Där verkar vara en del problem med infektion i en del av Dugges flasköl, och även ibland i hans fatöl. Dugge har själv meddelat på en annan blogg att han vill få in rapporter om alla eventuella problem, så maila i så fall detta till info@dugges.se.

  Själv så har jag upplevt problem med 1/2 Idjit! som vi ju hade på en provning nyligen. Jag upplevde själv hur vissa av flaskorna hade en tydlig infektion i sig medan andra inte hade några spår av det.

  SvaraRadera
 10. Har precis som några av de andra inte heller märkt av någon surhet. Synd att det blev så, jag tyckte den var rätt god.

  SvaraRadera
 11. Jag provade Dugges Rudolf på tapp på The Rover här i Göteborg så sent som förra veckan. Någon surhet fanns inte alls då. Så ni har troligtvis fått infekterade flaskor. Jag har upplevt samma sak med deras High Five som hade en mycket mer sur smak på flaska än den har på tapp.

  När det gäller Rudolf slogs jag snarare av att den var mer knäckig och honungssöt i smaken än vad jag hade väntat mig. Någon mer än jag som noterat en mycket spännande bränd och aningen kaffeaktig avslutning på smaken?

  SvaraRadera