2008-12-26

Birra del Borgo Re Ale

En öl ur mitt-i-månaden-släppet november som plötsligt fanns i hyllan på Systembolaget i Tornby: Re Ale från italienska Birra del Borgo, en amerikansk pale ale på 6,4%. Det kan inte ha kommit många flaskor; 750 ml-buteljen är på baksidan märkt med en handskriven fasttejpad lapp med artikelnummret.

Vätskan är djupt bärnstend-brun; vätskan är grumlig. Det fingertjocka skummet är varmt beige. Massor av skumrester på glaset.

Doften är kraftig och humlerik - massor av oljiga citrustoner (grapefrukt) och en syrlig aning av yoghurt, lite tjära och rökig wiskey. Söta toner av hallon och winegum. Lite tung faktiskt.

Smaken är även den fylld av amerikansk humle, men kroppen är oväntat svag för att komma från en så här humlad öl på 6,4%? En hel del fruktessans-smaker; äppelkart, apelsinskal, aprikoser och röda bär. Det finns lite torra smaker av rödvin, lite sötma och honung. Eftersmaken är ganska mild med tanke hur mycket den smakade först: Bitter-söta humletoner, lite syrlighet, honung, olivolja och tjära. Den är väldigt balanserad och elegant, samtidigt som smakerna är lite busiga.

Kolsyran är medelstark; bubblorna små. Vätskan är halv-mjuk.

Det sägs att den största styrkan hos de italienska mikrobryggerierna är att de inte har någon öltradition att luta sig mot: De är fria att hitta på vad som faller dem in, och är det gott gillar kunderna det, oavsett vad deras farfars farfar drack. En amerikansk pale ale med massor av humle och en lambic-liknande mild syrlighet? Jajjamensan! Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Mitt-i-månaden-nyhet november 2008. Omkring 100 flaskor finns idag kvar i vinkällarbutikerna. Pris: 69:90 för 750 ml.

2 kommentarer:

  1. Hmm.. jag minns inte så mkt från denna, men Re Ale Extra tyckte jag doftade oerhört likt det bulldeg - det söta från sockret och det syrliga från jäsningen.
    Man har väl tillsatt farinsocker i dessa två, det hör väl inte till vanligheterna när det gäller pale ale's och ipa's?

    SvaraRadera
  2. Et godt øl, men jeg tror det blir en tøff jobb for dem å sksportere. Dette er nok lavere pris enn det ølet koster i Italien - og er er det ikke noen avgifter det er verdt å nevne.

    SvaraRadera