2008-12-13

Hook Norton Twelve Days

Såhär kan man inte sitta och dega. Bäst att sitta och dega och dricka öl i stället. Engelsk julöl, dessutom. "Delicously dark & strong" tycker etiketten. "BIIA Gold Award 2005". Jojo. Och så bryggeriets valspråk "Where progress is measured in pints".

Hook Norton är ett bryggeri som jag mest känner från studentpuben Villervalla som då och då fick in en låda av någon av deras öl. Jag minns att jag gillade såväl deras Hooky Bitter som den bruna Old Hooky. Men nu är det deras winter warmer (alternativt strong ale) Twelve Days på 5,5% det ska handla om.

Färgen är mörkt brun, det fingertjocka skummet är ljusbrunt och fast. Lite skumrester på glaset.

Doften är generös och väldigt maltig med rostade toner (nätter, choklad). Lite torra toner av torkad frukt, mörkt bröd och kola.

Smaken är först ganska kraftfull med rostade toner av nätter och svart kaffe. Väldigt torra toner med en viss bitterhet, lite rågbröd, torkade aprikoser och äppelkart. Kroppen är svag. Även eftersmaken domineras av en rostad ton av milt kaffe samt lite kakao och smörkola. Avslutningen är frisk med en viss metallisk bitterhet.

Kolsyran är mild, små bubblor. Vätskan är len.

Nåja. Lite mer kropp och mindre metall i eftersmaken och det här hade varit en höjdare. Nu får den "bara" betyget 3,5. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment.

Till det en liten påse chips från Kettle Chips (tidigare Kettle Made). Sweet Chili. Deras chips är närmast som en hel måltid i smaker. Hörde ett rykte om att City Gross skulle ha deras större påsar i sortimentet. Någon som vet?

1 kommentar:

  1. Jag verifierade igår att City Gross i Bromma hade kettlechips i alla fall.

    SvaraRadera