2008-12-04

Anchor Our Special Ale 2008

Our Special Ale 2008, även känd som Christmas Ale, från Anchor Brewing (världens äldsta"craft brewery"?) är en årgångsöl med kryddning som varierar genom åren.

Färgen är mörkt brun, vätskan är klar. Det stora skummet sjunker ner till ett beige lock lämnades en hel del skumrester på glaset.

Den rika doften är kryddig: Söta toner av rågbröd, hjortronsylt, muskot, aprikoser, kryddnejlika, rödvin, ingefära och en aning kaffe.

Smaken är torr och ganska bitter. Kryddiga toner av muskot, nejlikor, kryddpeppar och kanel. Det finns nästan ingen sötma alls, men ändå en fin maltig smak. Eftersmaken är vinig och för tankarna lite åt glögg. En fin fruktig bitterhet med aningar av karamelliserat socker.

Kolsyran är medel till mild; bubblorna är små. ätskan är medel-len.

En riktigt lättdrucken öl trots alla kryddor, den här gillar jag! Kan det bero på den måttliga alkoholhalten (5,5%)? Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment.

3 kommentarer:

  1. Var det någorlunda lik förra årets version? Har hört att de ändrar receptet från år till år. :)

    SvaraRadera
  2. Är lite sugen på att köpa den jättestora flaskan, men jag lyckas nog låta bli.

    SvaraRadera
  3. Min ledstjärna inom aleandet, tappade sin tilltro till all världens kunskap och godhet, när han provade denna. Han trodde inte att Anchor kunde brygga en öl som bara var halvbra. Denna var rene skiten. Åbroklass.

    SvaraRadera