2008-12-24

Flying Dog Double Dog


Tvärt emot vad jag först trodde så har De Klomp byggt upp ett litet amerikanskt sortiment, främst bestående av öl från Coloradobryggeriet Flying Dog Brewery. Igår hade de en hel drös på flaska (fast inte In-Heat Wheat som tog slut fort) och Doggie Style Classic Pale Ale på fat. Men det var deras tolkning av amerikansk dubbel-IPA som jag valde - tokig i amerikanska humleexcesser som jag är. Deras heter Double Dog Double Pale Ale och ligger på 11,5%.

Färgen är bärnsten, det stora hårda skummet varmvitt och kompakt. Det bildar en rejäl krater och massvis av fint flor (som man kan se på bilden).

Doften skriker Humle!, jag hittar lite citrus och sötma. Frisk och söt. Jag blir nästan yr och får svårt att beskriva den.

En rejäl humleton finns också i smaken: Tjock, tung och söt (vilket är positiva ord här). Honung. Den lyckas på samma gång vara hårdslående och elegant, mycket aromatisk med en del grapefrukt och kemiska toner av golvpolish och färg (fenoler). Den mycket långa eftersmaken är söt-bitter med massor av aromer. Mycket amerikansk. Mycket DIPA.

Kolsyran är ganska mild, en del friska små bubblor. Vätskan är tung/tjock och lite klibbig.

En rush av amerikansk humle som stannar länge utan att helt förlora balansen, närmast farligt lättdrucken med tanke på alkoholhalten. Det är sånt här som jag verkligen gillar, om än inte varje dag. Betyg: 4,45. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 92:00 för 354 ml flaska.

5 kommentarer:

 1. Kanonöl! Drack den på Haket för ett par månader sen.

  SvaraRadera
 2. Jag kan nog tycka att den är på gränsen till för stark. Det är den starkaste DIPA'n jag druckit iaf, och 11.2% känns tyvärr av.
  Hade gärna testat den på fat.

  SvaraRadera
 3. Jo, det blev oväntat jobbigt att gå hem efter den. Fast alkoholen märktes ju knappt när man drack den.

  SvaraRadera
 4. Finns för privatimport via Wicked wine.

  SvaraRadera
 5. Grym öl. Drack en Double Dog på Rover i Göteborg igår kväll. Underbart god!!! Vill dock minnas att den var på 11,5%.

  SvaraRadera