2008-12-22

Achouffe N'Ice Chouffe

Nu är jag lite osäker: Jag vet inte vilken årgång det här är, jag tror att det är olika etiketter för varje år men inget annat datum än bäst före (som är 29/08/2010). Min gissning är att den är från i år i alla fall. Jag verkar inte heller ha tagit någon bild av flaskan. Klumpigt... Va? Vad det är? N'Ice Couffe från belgiska Brasserie d'Achouffe, en stark belgisk mörk ale på 10%!

Ölen hälls i glaset med ett rejält fräsande ljud. Färgen är mörkt brun, vätskan är nästan klar (efterjäst på flaska). Det fingertjocka beigea skummet faller snabbt ner till ett ojämnt lager med en liten ring. Inga skumrester på glaset.

Doften är söt-syrlig och lite fruktig. Balsamico-vinäger, körsbär, jäst och en aning vax.

Smaken är söt, frisk och fruktig, lite som fruktsoda/sockerdricka. Citronskal, jäst, nötter, aningar av Coca-Cola, syrliga körsbär, farinsocker, och plommonsylt. Eftersmaken är söt med konserverad frukt, kola, körsbär och en torr syrlig ton i slutet.

Kolsyran är frisk med lite skarpa medelstora bubblor. Vätskan är rätt lätt och torr.

En trevlig "efterrättsöl", men jag är ändå inte helt övertygad - jag kanske helt enkelt inte uppskattar stilen fullt ut. Betyget blir 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets julsortiment.

1 kommentar:

  1. Ja, min N'ice från ifjol har bästföredatum 2009-08 så det bör nog stämma det du skriver.

    SvaraRadera