2008-12-13

Stone Double Bastard Ale

Dags för en "stor öl": Amerikanska Stone Brewing Company satte en trend och en ny måttstock med sin amerikanska strong ale Arrogant Bastard Ale med sin revolutionerande negativa marknadsföring - "det här är ingen öl för dig, du är inte värdig för dess kraft". Så gjorde de den ännu starkare och smakrikare och kallade den nya varianten för Double Bastard Ale. Den är på 10%.

Jag minns hur mycket jag längtade efter att få tag i Arrogant Bastard för några år sedan, men det visade sig vara ett missförstånd eftersom jag hoppats på en humleexplosion i megatonklass. Arrogant Bastard visade sig senare i verkligheten vara ganska balanserad - det var ju egentligen deras Ruination Ale jag borde ha suktat efter.

Det är årgången 2007 som vi fått hit.

Färgen är djupt varmbrun. Det två fingrar höga skummet är beige och hårt. Fina skumrester bildas på kanten under drickandet.

Den medelstora doften är fylld av amerikansk humle (aromatisk, men inte speciellt bitter). Men samtidigt finns det gott om balanserande, lät rostad malt: Grapefrukterna kompletteras med plommon, russin och succat. Lite alkohol finns i bakgrunden, men inte alls så mycket som man skulle kunna tro.

Smaken är även den ruskigt välbalanserad. Massor av torkad frukt (katrinplommon, russin, fikon) och valnötter, lite syrliga toner av citron, massor av avrundade söta smaker: Fruktgodis, färska grönsaker, grillat kött. En imponerande balanserad och lyxig smakbuffé. Det känns lite som att dricka en annons i ett flygplansmagasin. Eftersmaken har en värmande men inte otrevlig alkoholsmak, torkad frukt, och en elegant bakgrundebitterhet som aldrig tillåts bli överdriven. Avslutningen påminner lite om lowland-whisky och julkryddade efterrätter.

Kolsyran är mild, men långt från avslagen. Vätskan är närmast tjock och krämig.

Blir den här stilen mycket bättre än såhär? Jag har väldigt svårt att tro det. Det är bara att ge den här ölen det välförtjänta betyget 4,45. Tillgänglighet: Tillfällig nyhet i november 2008. En handfull flaskor finns kvar utspritt över landet idag.

1 kommentar:

  1. "Det känns lite som att dricka en annons i ett flygplansmagasin"

    Hehe, den gillade jag.

    Synd att jag bara köpte 3st.
    En dyr hobby det här med öl...

    SvaraRadera