2011-10-01

Evil Twin Molotov Cocktail

DIPA-dags!

Den som har gott minne kommer ihåg att jag bestämde mig för att spendera mina sista danska kronor på att köpa 1 öl hos Ølbutikken innan jag lämnade Köpenhamn. Det blev Molotov Cocktail från Evil Twin Brewing. Det är en dubbel-IPA på 13 % bryggd hos Fanø Bryghus och enligt etiketten en utveckling av julölen Before, During And After Christmas Beer.

Detta verkar vara den första ölen jag recenserar från Evil Twin, ett fantombryggeri som drivs av Jeppe Jarnit-Bjergsø, bror till Mikkel Borg-Bergsø, han med Mikkeller.

Färgen är guldorange, vätskan oklar. Det finns gott om jästfällning på flaskans botten. Det två fingrar höga skummet sjunker rätt snabbt ner till ett vitt lock över ölet utan att lämna mycket skumrester på glaset.

Doften är torr, nästan syrlig, med lite torkade citrusfrukter, päron och gurka. Färskt trä och aningar av alkohol, bensin och lösningsmedel i den medelstora beskan. Doften är ganska tung och tjock.

Smaken är först brutalt besk, men det finns också en hel del söta bröd-toner och fruktsmaker. Beskan har en del syrliga toner av citronsyra och bananskal. Frukttonerna består mest av apelsiner, lime och torkade aprikoser. Sötman är ren, närmast klinisk. Snabbt passerande toner av alkohol och lösningsmedel. Eftersmaken har en kvardröjande besk/syrlig ton, diverse blandade frukter och lite oljig humle. Avslutningen är bitter-söt.

Kolsyran är stark, de kortlivade bubblorna är skarpa och medelstora. Vätskan är torr och aningen tjock.

Det här var en öl som var mycket, det är tydligt att den sneglar på östkustens DIPA med sina rötter i den amerikanska barley wine-traditionen. Men det blev för mycket av för mycket: För tjock i doft och smak. För mycket malt och alkohol. För mycket konstiga kemiska smaker. I alla fall för min smak.

Betyg: 2,55. Tillgänglighet: Köpt i Danmark. Pris: 72:00 DKR för 330 ml. Bäst före: ”Consume now. It's an IPA.”

3 kommentarer:

 1. Hej Bark.

  Vilka ölsläpp sker under Oktober och November?

  Tack för Sveriges bästa ölblogg.

  //Tomas.

  SvaraRadera
 2. @Tomas: Tack för berömmet. Om du klickar på kategorin "Systembolaget" till höger så får du svar på dina frågor: Länk.

  SvaraRadera
 3. håller med Tomas ,läser varje dag . gillade rese bloggen!

  SvaraRadera