2011-10-09

Testbryggder

Någon som beställde det här hos Södra Maltfabriken?

Ett litet inpass:

En av de mer charmiga sakerna med att gå på ölfestival är alla konstiga testbrygder, specialtappningar och ofärdiga experiment som man kan stöta på.

Ordet är just ”charmigt”, det är väldigt sällan dessa drycker är det godaste som finns i montern.  Och jag tycker att man ska vara försiktig med att dra några stora växlar av dem.

Det är just experiment, tester, prov. En för de flesta unik chans att få inblick i hur ett öl blir till, hur man försöker för att komma ända fram.

Alltså tycker jag inte att man ska betygsätta bryggeriet efter dem, eller ens betygsätta dem mer än med ett summariskt intryck. Att ge sin feedback till folket bakom montern är mer givet, det är ofta därför de har tagit med sig ölen: För att höra hur folk utanför huset uppfattar vad man håller på med. Och för att göra nördarna glada, såklart.

Hur ställer jag mig då till ”provbryggder” som skickas ut till krogen? Jag kommer väl främst att tänka på de öl som Dugges körde med för några år sedan just under namnet Provbryggd, men också S:t Eriks-serien Angel's Share som är i ett uppehåll just nu.

Där tycker jag faktiskt att det är okej att recensera och betygsätta, som ett öl bland alla andra. Är det bryggt i så stor mängd att den går att skicka ut på det sättet så bör den vara rätt så färdig.

Det kanske också är därför som Dugges döpt om sin serie till Brewers Workshop: Det är inte bara prov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar