2011-09-30

Stockholm Beer 2011 - första torsdagen

Kö till bussen i Slussen.


Igår besökte jag Stockholm Beer & Whiskey Festival and Tasting Experience.

Eller ja, hus II (Tasting Experience) besökte jag bara under den första stunden då det var en liten presslunch med kallskuret vid 11:30. Träffade på en trave andra ölbloggare där. Det hade innan dess varit en press-presentation men jag hörde inget om det i efterhand så jag missade nog inte så mycket.

Tja, sedan gick jag runt lite och kollade läget, såg var de olika utställarna fanns och hälsade lite på folk.

Som Carlsberg Sverige där montern som vanligt var uppdelad i flera småbarer. Jag passade på att få ett smakprov av Carnegie Special 175th Anniversary Porter. Och jodå, den är riktigt god. Och ett fynd för 99:00 för en storflaska. Blir att handla i november.

Hamnade hos Slottskällan som just satte upp de sista bitarna av monterdekorationerna. De tyckte jag skulle smaka ett par av nyheterna: Freedom IPA är en amerikansk IPA som jag tyckte var mycket trevlig och stiltypisk. Deras vanliga India Pale Ale är brittisk i stilen och även den mycket balanserad. Svart Bourbon lagrad på bourbounfat blev dock ingan favorit. Den vanliga Svart är en utmärkt porter, men den tål nog inte fatlagringen som deras starkare öl kanske skulle gjort.

Jag tittade åt alla håll jag kunde i Galateas monter, men kunde varken hitta någon S:t Eriksöl eller någon flygande ölmakare.

Det berodde på att hon fått en egen monter som var bakom min rygg. När jag vänt mig om hittade jag en lätt stressad Jessica Heidrich: Det fanns inget vatten i baren men väl under den, kylarna krånglade och det fanns inte ström överallt där det skulle. En ny öl fanns på fat: S:t Erik Speyside Ale 2011 på 8,5 % som lagrats på en bunt olika Speyside-fat. Väldigt ung, hade mer eller mindre kommit ur faten i veckan. Ung och torr med väldigt lite kolsyra (den ska komma, sägs det) med lite äpplen. Mjnja.


Smög vidare. Jämtlands Bryggeri hade några nyheter, men jag provade ingen av dem: Black IPA och Skördeöl, det senare en lager på 6 %. Får återkomma till dem.


Sigtuna Brygghus gav mig en hel del intressanta siffror inför en kommande ölprovning. Provade en skvätt av deras testbryggd Sigtuna Saison som jag inte alls tyckte om: Salt, Syrlig-sur och lite unken. Nä.


Oppigårds ska brygga öl.
Granne med dem låg Oppigårds Bryggeri som höll på att samla ihop utrustningen för att börja inmäskningen (eller hade de med färdig vört? Jag frågade inte). De hade också med sig en Hoprocket som de laddat med Mouteka, en humle de tidigare inte jobbat med. Golden Ale fick i sig mer humle och resultatet var som väntat som att trycka ner ansiktet i en påse humle. ”Mer lärorikt än gott, det är det nog” som Björn och gänget erkände.

Några steg vidare låg Nynäshamns Ångbryggeri. Där fick jag en slurk Tjockhult Tjinook. Och jodå ryktena stämmer: Frisk, torr och enormt lättdrucken!


Så var det dags för eftermiddagens stora aktivitet (i alla fall ur mitt perspektiv): Ölbloggarträffen. Några stycken av oss hade haft en liknande diskussionsrunda förra året, men i år hade det växt ordentligt, som kan anas av bilderna.

Det hela började med en kort presentationsrunda innan vi släppte fram Jan-Erik ”Janko” Svensson, med en av ölsveriges digraste meritlista: Bland annat är han huvuddomare för festivalens öl-tävling.

Janko
Han höll nu i en provning där två par snarlika öl provades mot varandra. Jag får återkomma till detta, blindprovningar är alltid lika lärorikt och svårt.

Sedan berättade Václav Berka, bryggmästare på Pilsner Urquell, om de speciella förutsättningar som finns i Pilsen vad gäller råvaror och historia. Under en frågestund diskuterades såväl den ofiltrerade versionen som när de gick över till humlepellets och 3,5 %-versionen. Jo, den är specialgjord för Sverige. Jo, det är en high gravity-variant.

Sedan vidtog det vi egentligen träffats för: Att diskutera hur vi ölbloggar(e) ska samarbeta och stärka vår position. Jag var mest tyst eftersom det jag tänkt säga redan sagts av andra. Det ska bi intressant att se hur det här realiseras i en nära framtid!

Vi avslutade mötet. Även om vi kunde diskuterat en stund till så var lokalen nu bokad för annat.

Jag gick och hälsade på Nils Oscar-gänget. De hade bryggt en lager åt fantombryggeriet FrEQuency Drinks, Hi FrEQuency Lager (3kHz-15kHz) på 6 %. Frisk, prydligt ren och mjuk med snygg beska.

Innersta rummet hade gott om danskar: Hos TWC Dryckesutbildning fick jag möjlighet att prova ett antal danska starka (10–13 %) svarta öl. Och de var väl bra, men jag börjar känna mig rätt trött på stilen. Men grannarna på Brekeriet hade något jag gillade bättre: Brasserie Thiriez Vielle Brune, en flamländsk brunöl lagrad på rödvinsfat . Uppfriskande. Fast bläckstråleskrivare är sällan bra att skriva ut etiketter med. :>

Fukt.

Åter till Sigtuna Brygghus… Ace Of Spades 2011 är en DIPA på 15%. ”Torra frukter, En del beska. Sträv trädsav. Eldig.” var min inte helt övertygade notis.


Sedan gick jag mot Brill & Co där Pierre smusslade med en flaska innan jag fick ett mycket litet och mycket svart prov. Fatlagrat, 13 %, amerikanskt var min gissning. Facit Lost Abbey Angel's Share Bourbon 2008. Så det går att göra sån här öl god och intressant trots allt! Efter en promenad runt hallen så kom jag tillbaka och fick en slurk Ayiner Ur-Weissen. Gott. Och så Pizza Port Hop 15. En öl som alla bryggare som ska göra en DIPA borde få dricka och analysera: Det är exakt så här de ska vara om jag får bestämma: Så frisk och besk att det svider lite i nacken när man dricker den!

Tja, sedan kände jag att det fick räcka för dagen. Det var oväntat lite folk när jag lämnade vid åttatiden, hoppas det kommer mer idag fredag.

I övrigt var dagen lyckad för min del: Jag drack lagom mycket, blodsockret höll sig i ordning och stämningen var som vanligt glad och välkomnande hos alla. Trevligt var också att takfönstren inte var övertäckta: Det gjorde lokalen ljus och luftig.

Ljust.
Jag saknade dock Bishops Arms' monter som brukar samla de allra minsta bryggerierna, de där nystartade eller de som bara brygger 4–6000 liter om året.

På't igen nästa torsdag!

4 kommentarer:

 1. Tjockhult Tjinook är bästa ölnamnet hittills från Nynäshamn! Må ölen motsvara det.

  SvaraRadera
 2. Vad menar du med att PQ 3,5% är en High Gravity-variant?

  SvaraRadera
 3. Med det menas att den inte är brygd till 3,5%, utan är brygd till högre styrka och därefter blivit nerspädd. Om jag inte missförstått något :)

  SvaraRadera
 4. @Johan: Ja, så är det. Det framgick inte om spädningen skett efter vörtkoket eller efter jäsningen dock. Båda metoderna förekommer.

  SvaraRadera