2011-10-26

En Kölnbo i Düsseldorf


När jag reste runt i Tyskland tidigare i höstas stannade jag en natt i Düsseldorf. Planen hade egentligen varit att stanna till några timmar i Köln också, men det blev inte så.

I Düsseldorf handlade jag några flaskor altbier, som sig bör. Jag plockade också med mig en halvlitersflaska Dom Kölsch.

Grannstäderna har genom åren haft en vänskaplig rivalitet, främst påhejad av orternas studenter. En av trätoämnena har varit vilken av orternas lokala ölstilar som egentligen är bäst. Kölsch (Köln) eller Alt(bier) (Düsseldorf)? Det här har faktiskt varit till godo för välden eftersom det bidragit till att stilarna faktiskt överlevt floden av ljus lager och pilsner som kom för sådär 140 år sedan. Båda ölen dricks lokalt ur högsmala raka glas på kvartslitern.

I Europa är Kölsch en skyddad ursprungsbeteckning där ölen måste vara bryggd i Kölns stad, vara ljus, bryggd med utspädd vört (high gravity), överjäst, klar, välhumlad och ha en stamvörtstyrka på 11°-16° P (1.044—1.065). Fast i praktiken ligger alla de existerande 20 märken kring 4,5 % i alkohol.

Jag borde kanske fattat misstankar när jag nu köpte den i ”fel stad”. Och mycket riktigt: När jag köpte flaskan hade bäst före-datumet passerats med 3 månader. Vilket jag upptäckte igår.

När jag nu provar ölen har den fått en fet smak av läder och blött papper, skolexempel på oxiderade smaker.

Ni får lite på mitt ord när jag tror den var bättre när den var färsk: När jag recenserade den för 5 år sedan fick den imponerande 4,1 i betyg. 0,99 € rätt ner i slasken…

1 kommentar:

  1. Det straffar sig sannerligen att försöka köpa Kölsch i Düsseldorf!

    Vi får väl förmoda att flaskan stått och dammat länge på hyllan för att ingen düsseldorfbo med självaktning velat ta i den.

    SvaraRadera