2011-10-18

Brewdog Bramling X (IPA Is Dead)

Som vanligt när jag ska göra något så blir det lite snett och vint. Som Brewdogs låda med 4 flaskor ensortshumlade öl,  IPA Is Dead. De flesta andra verkar ha öppnat alla fyra flaskor samtidigt i somras och provat sig igenom dem. Ungefär som det var tänkt, tror jag. Själv glömmer jag bort dem i skåpskaoset och så sitter jag nu med den sista flaskan, sådär 4-5 månader efter inköpet.

Jaja…

Sista flaskan av dessa öl är Bramling X, en engelsk IPA på 7,5 % som delar maltbas med de andra ölen i serien. Bramling Cross är annars en engelsk humle med en ganska amerikansk karaktär med citrus, svarta vinbär och färska kryddor. Den togs fram 1927 och alfasyran ligger på idag ganska måttliga 5-7 %. I England traditionellt använd i kraftigare öl för att balansera en annars ganska tung maltighet.

Färgen är bärnsten (18 EBC), vätskan något grumlig (det finns lite jästfällning i flaskan). Det tre fingrar höga skummet är beige och kompakt, det lämnar en del skumrester på glaset när det sjunker ner.

Doften är ganska besk med en hel del gräs och hö. Honung, mogna bär och äpplen, röda och svarta vinbär. Medelkraftig fruktig beska… En hel del toffee. Frisk, balanserad och inbjudande.

Smaken är ganska söt med toner av färskt trä, hö, röda vinbär och lite bananskal. Honungskarameller och toffee. Lite väldigt avlägsna toner av grapefrukt och lime. Medelstor kropp. Eftersmaken har en växande mjuk beska, värmande alkohol, aningar av blommor och träsav, inte alls så balanserad som den var i starten. Torra alkoholtoner, kalk, trä och omogna röda vinbär i avslutningen.

Kolsyran är mild till medel, de små bubblorna nästan vassa. Vätskan är torr, mjuk och aningen kladdig.

Nja. Minns jag andra ölbloggares tankar om den här så var Bramling Xden minst bra av de fyra IPA Is Dead-ölen. Och jag håller med, det känns som om humlen är obekväm i sin roll i den här ölen. Fast det är ju fortfarande inte en dålig öl, det är det inte. Bara lite.…Oengagerande.

Betyg: 3,23. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter juni 2011 (slutsåld). Pris: 99:20 för 4×330 ml.  Bäst före: 08-02-12 (batch 025 (?)).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar