2011-10-13

Stallhagen Celebration

Stallhagen Celebration är en wienerlager från åländska Stallhagens Bryggeri som bryggts för att fira Mariehamns 150-års jubileum. 6 %. Det är en av de tre flaskor jag fick från min vän Morgan för en tid sedan.

Egentligen fanns det väl andra öl som jag borde dricka innan den här ur skafferiet, men jag behövde en ursäkt för att dricka en öl från bryggeriet.

Jag pratade nämligen med bryggaren Mats Ekholm i Wicked Wine-montern på ölfestivalen förra veckan, men jag glömde det när jag skrev rapporterna om evenemanget.

Stallhagen har bytt en hel del folk både i bryggeri och ledning under senaste åren. De som tillträtt tyckte att sortimentet var gammalt och trött – det är därför en hel del ölsorter bytts ut, liksom designen.  Bryggeriet har bytt namn från Ålands Bryggeri till det nuvarande, som alltid varit det som stått på etiketterna. Fokus i marknadsföringen ligger på det långsamma hantverket bakom ölen.

Stallhagen jobbar också på att röra sig bort från 4,5 %-ölen mot något starkare för att få bort beroendet av livsmedelshandeln där prispressen och lynnigheten hos inköparna har gjort det svårt att skapa en långsiktighet i verksamheten. Så nu satsar man framför allt på krogmarknaden, såväl i Finland som Sverige och på färjorna.

Färgen är ljust koppar (10 ECU), vätskan är klar. Inge synliga bubblor. Det fingertjocka varmvita skummet sjunker rätt fort ner till en tunn hinna på ölet. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är ren, söt och maltig. Toner av ljus sirap och sötlimpa. Lite torra blommiga beska dofter.

Smaken domineras av en kraftig men rund sötma.Massor av Blåvit sirapslimpa, lite mörka torkade frukter. Inte speciellt komplexa smaker. Medelstor kropp (kanske lite lätt för styrkan). Eftersmaken har en något lugnare sötma, men i stället kommer en rätt vass kombination av kemisk beska och alkohol fram. Lite aprikoser och grönsaker/DMS och en väldigt försiktig ton av rostad malt. Avslutningen är nästan eldig och påminner mig mer om en ESB än en Wienerlager.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna vassa. Vätskan är relativt lätt.

För mycket alkohol över lag, för stark kolsyra, lite väl mycket DMS. Fast ändå rätt lätt att hälla i sig.

Betyg: 2,63. Tillgänglighet/pris: Gåva. Bäst före: 140212.

1 kommentar:

  1. Ja, tyvärr måste man ju hålla med. Celebration är en av Stallhagens tydligaste stolpskott. Dunkles, julbocken och Baltic portern är av helt annan klass.

    SvaraRadera