2011-10-23

Helsinge Pilsner

Ni kanske märkt att jag försöker komma ifatt de oavsiktligt äldre ölen i skafferiet… Idag blir det en öl jag fått från vännen Peter som gjorde en tur till Norrland i somras.

Helsinge Pilsner är en tysk pilsener på 5 % från Helsinge Ångbryggeri i Ljusne. Jag har en del nostalgiska minnen av den här, liksom deras Rököl, då det var ett par av de bästa svenska ölen omkring 2005 då jag hängde lite mer hos Stockholmskrogarna.

Färgen är gul, redan när jag tittade på ölen i flaskan såg jag en lätt köldgrumlig som helt försvinner med ökande temperatur. Det höga skummet är aningen varmvitt, hårt och kompakt. En hel del skumrester stannar kvar på glaset.

Doften är besk. Ren och besk, med tydliga drag av Saaz-humle: Ängsblommor, hö och lite gräs. Aningar av citron och färskt bröd. Eftersmaken är likaså ren med mildare beska, aningar av alkohol, lite färskrivna citronskal och en mycket mild sötma.

Kolsyran är mild, de små bubblorna friska. Vätskan är lätt och torr.

En riktigt bra tysk pilsener, fullt i klass med de bästa jag drack i Tyskland tidigare i höstas. Imponerande!

Om jag fattat det hela rätt är Helsinge Ångbryggeri skapat ur det nedlagda Gamla Stans Bryggeri. De ska stundtals också ha varit bra på pilsner, har jag hört. 

Betyg: 4,38. Tillgänglighet: Finns i fem av Systembolagets butiker i Gävleborg. Pris: 26:30. Bäst före: Dec 2012 (mycket otydligt markerat på etiketten).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar