2011-10-19

Flying Dog Dogtoberfest

 Jag gräver vidare i skafferiet. Hög tid att sätta igång med årets oktoberfestnyheter, och först ut blir Dogtoberfest från Flying Dog Brewery, en märzen på 5,6 %.

Jag drack den förra hösten från fat då den fick 3,1 i betyg. Nu blir det på flaska, en flaska som dessutom bär den beryktade devisen ”Good people drink good beer”.

Färgen är ljust brun (25 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmt beige och kompakt, det sjunker sakta utan att lämna några skumrester på glaset.

Doften är maltig och medelsöt. Toner av rågbröd, aprikoser, snittblommor och lite russin. Milda rena dofter, den är dock lite instängd i känslan.

Smaken är maltig och medelsöt, som den här sortens öl ska vara. Men det finns också en tydlig och störande söt oxiderad ton av russin i bakgrunden. Lite grönsaker och metallisk beska. Eftersmaken har en växande lite rå alkoholsmak och åter de där russinen. Avslutningen är småtung med lite rostad malt och alkohol.

Kolsyran är mild, bubblorna små och svaga. Vätskan är medelmjuk.

En rätt trött och lite oxiderad öl. Ingen favorit.

Betyg: 2,23. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment oktoberfest 2011 (lagerstatus). Pris: 25:90 för 355 ml. Bäst före: 04.07.12

5 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med...trött var ordet!

  SvaraRadera
 2. @Ulrik: Påminner faktiskt om deras bruna lager Old Scratch som jag också tycker är rätt obehaglig.

  SvaraRadera
 3. Var inte heller imponerad. Märkligt med tanke på vad de kan prestera. Tror du att det är öltypen, deras smakpreferenser eller trots allt ett slarvjobb?

  SvaraRadera
 4. @tourtrappist: Jag gissar att de egentligen inte gillar lageröl.

  SvaraRadera
 5. Jag provade den på Svenska Ölfrämjandets/Glorias Brewcubs Öktoberöls provning. Denna så kallade Oktoberöl påminde mest om en påse flytande kolakrameller. Ingen höjdare.

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera