2011-10-02

Amber Gold & Black



Först vill jag åter tacka bloggläsaren Anders som gav mig den här boken i present från min Amazon UK Wishlist.  

Under de senaste månaderna har jag spenderat delar av kvällarna (och de tråkigare delarna av Tysklandsresan) med att läsa en ölbok… Titeln är Amber, Gold and Black och den talande undertiteln The History of Britain's Great Beers. Författare är Martyn Cornell, känd i ölbloggarvärlden för sin historieinriktade blogg Zythophile.

Det naturliga för en ölhistoriebok hade väl varit att försöka gå så långt tillbaka man kan i tiden och steg för steg ta sig fram till nutiden. Vilket väl är ungefär så som ölhistorie-delen i ölböcker brukar göra. Det blir mycket gissningar och chansningar i början när man inte vet så mycket, och så blir det mer och mer kunskaper men också luckor när man tar sig framåt för att så komma fram till ett nära igår innan resten av boken handlar om idag.

Det kan funka och bli ganska kompakt, men det blir ganska enformigt i varje del. Det lämnar inte utrymme för så mycket smakbeskrivningar och intressanta utläggningar.

Martyn har i stället valt att dela upp boken efter de större (och en del mindre) ölstilar och berätta dess historia från något slags dimmig forntid till eventuellt existerande exempel från idag.  Eftersom boken är utgiven 2010 och författaren verkar ha koll på precis alla brittiska bryggerier, så är exemplen mycket aktuella och genomtänkta. 

Upplägget gör också att viktiga händelser återkommer, man får lite repetition på köpet.

Utan att förstöra för mycket för de som inte läst boken kan jag avslöja att de viktigaste förändringarna i ölstilarna sammanfaller med ändringar av skattesystemet. Och fyra händelser är speciellt viktiga:
  1. Malt Act, 1697. Beskattning införs på mältat korn. Att brygga på andra jäsbara råvaror (främst vete, vetemalt och honung) förbjöds.
  2. Brewhouse Act, 1830. Alla skattebetalare får brygga och sälja öl om man betalar en låg årlig avgift. Systemet ersätter lokalt reglerade marknader. Resultat: 45.500 bryggerier registreras på 10 år.  
  3. Free Mash Tun Act, 1880. Beskattningen flyttades från råvaror till det färdiga ölets alkoholhalt. Nu började man brygga med vete och socker som tillsatser till det mältade kornet. 
  4. Finance Act (no 2), 1931. Den brutala skattehöjningen på öl dödade ett antal starkare stilar och fick styrkan på genomsnittsölen att falla handlöst till strax över 3 %. 
Det finns dock ett problem med det här sättet att dela upp boken: Det blir ingen röd tråd mellan kapitlen –  jag får en gnagande känsla av att det kanske hänt något man skulle velat veta, men som inte hör till någon speciell stil. Och fanns det verkligen inte fler konstiga stilar som bara blev historiska parenteser? Visst, det finns ett antal sådana med som Devon White Beer (som bryggdes i Cornwall), Dr Butler's Ale (för de magsjuka), Ale of Bettony (kryddad med Humlesuga)… Det är givetvis en avvägningsfråga.

Boken är med sina 240 sidor lagom tjock, innehållsrik och välskriven, som väntat. De enda egentliga hindren  för mig som läsare med min bakgrund är att jag inte intuitivt förstår de historiska referenserna till personer (framför allt kungar, drottningar och politiker), platser, örtnamn och mått.

Speciellt måtten kan bli knepiga. Att 1 quarter (standardmåttet för en porter för 200 år sedan) är 2 pint ≈ 1 liter gick ju att nöta in, men det är svårare att inse om 24s för en kilderkin double stout var mycket eller lite pengar. Och hur stark blir en öl där man använder 11 bushels malt till en hogshead? Tack och lov finns en liten uppslagsdel i slutet av boken, men en metrisk tabell hade varit till ännu större hjälp för mig.

Fast det är ju en reservation som mer beror på min dåliga anglo-allmänbildning än på boken i sig. Boken har dock ett litet problem till: I sin iver att visa stilars utveckling och geografiska utbredning kan det ibland bli väl många exempel, ofta i form av listor på maltmängder. Det blir då och då tungt att ta sig igenom.

Med de små anmärkningarna kan jag verkligen rekommendera den här boken till den som är intresserad av varför brittisk öl är så annorlunda och varför den har så stark kopplig till landets historia. Givetvis krävs ett hum om vad öl i allmänhet är och hur den tillverkas, men det utgår jag från att ni redan har.

Den som vill köpa boken och samtidigt ge någon krona till mina vidare studier kan köpa den på Amazon UK via den här länken: Amber, Gold and Black: The History of Britain's Great Beers

1 kommentar:

  1. Intressant ämne: Skattelagstiftningens påverkan på öltillverkning.
    Läste någongång om hur man mäskar på Cantillon. Det var många steg med att tillföra vatten och sila ifrån vört. Förklaringen var att man betalade skatt efter storlek på mäskkärlet.
    Det måste finnas liknande exempel från hela världen.
    Kan svenskarnas procentfixering vara ett utslag av skatterna?

    SvaraRadera