2011-10-23

Stallhagen III

Helgens sista öl blir ytterligare en flaska från Åländska Stallhagens Bryggeri, deras standard-mellanöl III. Döpt efter den tidigare skatteklassen för den starkaste öl som får säljas i Finska livsmedelsbutiker (2,8-4,7 %), alkoholhalten för den här är 4,5 %.

färgen är halmgul (5 EBC), vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det sjunker rätt fort ner till ett tjockt nästan vitt lock, utan att lämna mycket skumrester.

Doften har en svag men märklig kemisk ton som får mig att tänka på krut och knallpulver. Hittar också lite grönsaker och söt vört. Lite konstgjord beska och en diskret sötma.

I smaken hittar jag åter den där krut-liknande tonen, nu med lite sälta. Annars är smakerna ganska milda och tillbakahållna och innehåller väl det man kan vänta sig från den här typen av öl (ljus eurolager): Lite brödig sötma, lite anonym beska i bakgrunden och kanske lite hö i humle-bakgrunden. Eftersmaken är mer av samma sak fast med en tilltagande sälta och brödighet.

Kolsyran är ganska stark, trots det är de små friska bubblorna kortlivade. Vätskan är lätt och aningen kladdig.

Trots de utlovade ledorden ”Hand Made” och ”Slow Beer” känns den här som en lite starkare variant av de där billigaste treochenhalv-burkarna på stormarknaden.

Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Köpt på Åland. Pris: Gåva. Bäst före: 250412.

3 kommentarer:

  1. Det är nog 4,7% som är max i matbutikerna. Cheers mate!

    SvaraRadera
  2. rickgordon: Rätt, såklart. Är det Norge som har 4,5%?

    SvaraRadera
  3. Norge är också 4,7. Eller 4,75% för att vara exakt.

    SvaraRadera