2011-10-04

Sigtuna Dunkel Lager

1 september, bland höstölen, kom en münchen dunkel lager från Sigtuna Brygghus på 5,5 % kallad Sigtuna Dunkel Lager.

Färgen är mörkt brun med en aning rött, vätskan är  klar. Det fyra fingrar höga skummet är beige och luftigt. Det sjunker sakta ner och lämnar knappt några skumrester på glaset.

Doften är väldigt nötig, lite söt och rostad. En ren lätt beska och toner av färskmalet kaffe.Aningar av mogna röda bär och en liten aning gummi i bakgrunden. Mycket mjuk. Mycket Bayern.

Smaken är klart rostad med lite malt-syrlighet. Choklad och kaffe. Rätt mycket kaffe, faktiskt. Det är väldigt mjuka smaker. Lätt kropp. Eftermaken har en mild beska med toner av torkade blommor. Lite kaffe-kola och torkad frukt. Avslutningen är torr och lite rostad.

Kolsyran är lätt, nästan lite avslagen. Bubblorna är friska och skarpa, inga problem där. Det är bara det att de är så väldigt få. Vätskan är mjuk och krämig.

En mycket lättdrucken dunkel, med spännande kaffetoner. Men den blir lite tunn här och var, tyvärr.

Betyg: 3,68. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment säsong hösten 2011 (lagerstatus). Pris: 17:90 för 330 ml. Bäst före: 2012-05-06 (Batch 195?)

2 kommentarer:

 1. Som Stout o Porter entusiast håller jag med dig om att den är ngt tunn. Men som en Dunkel Lager står den sig mycket bra! Tänk vad en etikett kan göra :-)

  SvaraRadera
 2. Hejsa
  Jeg synes også at det er en ganske god øl, jeg kan bare ikke lide kaffesmagen... kaffe i en Dunkel? Nu må de styre sig...
  Jeg har skrevet en anmeldelse her:

  Dunkel Lager

  vh

  SvaraRadera