2011-10-25

S:t Eriks Sommarale

Plötsligt inser jag att ett av ölen som ”blivit över” i hyllan, S:t Eriks Sommarale, inte blivit recenserad. Får göra en blixtinsats!

Ölen är en golden ale på 4,7 %. Den har bryggts av Slottskällans Bryggeri för Galatea.

Ingen som någonsin mött den flygande bryggmästaren Jessica Heidrich kan bli förvånad över att ölen humlats rejält. Den här gången med First Gold, en ganska ny kryddig brittisk humle, framförädlad ur East Kent Golding.

Färgen är ljust guld (10 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt. Fina skumrester bildas när det sakta sjunker ner.

Den eleganta doften är besk och något humlig med en trevlig mjuk sötma. Rätt så mycket hö och färska blommor.

Smaken är frisk med tydligt engelska blommiga-gräsiga toner. Mjuk sötma, aningar av aprikos och jordiga lätta toner av träd och löv. Medel kropp. Eftersmaken är ren med en växande beska och en viss torrhet med toner av ängsblommor och färskost. Lite aprikoser i det  mjukt beska slutet.

Kolsyran är mild till medium; de små bubblorna är både friska och mjuka på samma gång. Vätskan är medelmjuk.

En mycket uppfriskande golden ale med trevliga grästoner utan allt för mycket standard-citrus.

Betyg: 3,98. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment sommar 2011 (lagerstatus). Pris: 18:90 för 330 ml. Bäst före: 120405 (vilket är 9 månader efter tappdag), batch SES1111.

2 kommentarer:

  1. Den som väntar på något gott. Kul att du hittade min ekologiska lilla sommarskapelse till slut. Det var förra hösten som jag var i England och åter stiftade bekantskapen med den för mig ganska okända öltypen, Brittish Summer Ale. Kände att det är den perfekta sommarölen. Snabbt sagt och ekologiskt gjort :)

    SvaraRadera
  2. @Jessica: Anlednignen till att det dröjt är faktiskt att så fort jag köpte hem en flaska i somras så blev den uppdrucken. Det är ett gott betyg!

    SvaraRadera