2011-10-26

Spendrups Brutal Brewing Pistonhead Plastic Fantastic

 Jag låter mig inte nedslås av någon liten kölschincident, utan tar nya tag med en ny öl: Pistonhead Plastic Fantastic från Spendrups-projektet Brutal Brewing. Det är en amerikansk helmaltslager på 4,7 % som enbart finns i PET-flaska.

Som numera brukligt med öl från Spendrups skickar de ut en välmatad pressinformation, och det här är vad de har att säga om denna öl:
Färg: Ljus bärnstensfärg.
Doft: Kraftig humledoft med inslag av citrus och grape.
Smak: Humlearomatisk. Beskans balans har vi fått till med en sötma från mörk och ljus karamellmalt och så skickar vi i våra humlefavoriter Cascade, Saazer och Amarillo.
Malt: Pilsnermalt, mörk karamellmalt och ljus karamellmalt.
Humle: Magnum, Saazer, Cascade och Amarillo.
Jäsning och lagring
Pistonhead Plastic Fantastic är en underjäst lagertyp. Huvudjäsning sker i 10 dagar vid 13° C. Därefter sker mognaden i lagertank under 4 veckor vid - 1° C.

Riktvärden
Stamvörtstyrka P°: 11,5
Alkohol vol %: 4,7
Restsockerhalt vikt %: 2,5
Färg EBC: 30
Humlebeska EBU: 24
Ölen är rödbrun (28 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka skummet är beige och kompakt, det sjunker kvickt ner till ett ojämnt tunt lock på ölen utan att lämna några rester på glaset.

Det är en ganska söt och maltig doft… En del rostade toner och en del nötter. En viss humlesmak med jordiga toner. Försiktiga beska toner.

Smaken har en inledande ren beska. Sedan kommer en lätt sötma, jordiga-nötiga smaker, aningar av citrusfrukt. Mycket lätt kropp, ölen balanserar på blaskighetens avgrund.Eftersmaken har en långsamt växande bäska, lite mogna röda bär, nötter, bananskal och en aning rågbröd. Avslutningen har toner av stekt potatis och bittra örter.

Kolsyran är mild, de små bubblorna ganska friska. Vätskan är vattnig.

Den totala bristen på kropp förstör de trots allt rätt intressanta smakerna som finns i den här ölen. Blask.

Betyg: 2,68. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 11:90 för 330 ml. Bäst före: 09 02 12.

4 kommentarer:

  1. Okej, ännu en blaskig svensk makrolager hamnar i det fasta sortimentet. Jag vill inte gnälla, men nu känner jag att jag måste skriva någonting.

    Minns ni Blossa 2009? Den som Systembolaget (till en början) inte tog in? Det beslutet togs eftersom produkten helt enkelt inte ansågs bra, trots att man var fullt medveten om att det fanns ett stort kundtryck att ta in den. Man fann det helt enkelt inte konsistent med sitt uppdrag att ta in en dålig produkt bara för att efterfrågan var stor. Tilläggas bör dock att man till slut tog in den ändå på grund av det stora ramaskriet från en Blossasamlande befolkning.

    Med detta i minnet, hur motiverar statsmonopolet att till det fasta sortimentet ta in ännu en undermålig lager från ett stort svenskt bryggeris underetikett, tillika i detta fall en underetikett vars marknadsföring emellanåt gränsar till det juridiskt tveksamma (betänk Cheap Thrills)? Jag förstår inte och det vore väldigt intressant att se en kommentar från någon som har insyn i processen.

    SvaraRadera
  2. Om man tittar på inköpsplanen som jag skrev om under sommaren 2010 ser man att det är den här offerten som den kom in på:

    "Lager flaska, T1, -, Addera PET"

    Jag har inte tillgång till den mer detaljerade offertförfrågan dock. Någon av läsarna kanske?

    SvaraRadera
  3. Re: Morgan Eklöf
    Kan du förtydliga "juridiskt tveksamma"?

    SvaraRadera