2011-10-14

Dugges Höstbrygd

Höst ute, höst inne, höst i glas och sinne. Den som är nyfiken på hur Systembolagets offerter ser ut kan studera den som den här ölen vann här: Länk.

Så, ja, det här är den ”bara på riktiga bryggerier”-offert som diskuterades en del i höstas när systembolaget presenterade2011 års inköpsplaner.

Ölen som vann blev alltså Höstbryggd (med underrubriken Contemplative Ale) från Dugges Ale- & Porterbryggeri. En engelsk brown ale på 5 %. Och ”troligen inte en öl vi själva skulle valt att brygga”.

Färgen är mahogny-brun (27 EBC), vätskan har en lätt kylgrumling som försvinner iväg med högre temperatur. Det beigea luftiga två fingrar tjocka skummet sjunker långsamt och lämnar tjocka skumrester på glaset.

Doften är ganska mild och mycket balanserad: Halvsöta fruktiga toner, karamell och knäck. Lite torkade äpplen och persikor. Mjuka beska toner med aningar och hö och oljekritor. Jag gillar.

Smaken är överraskande torr. En hel del något rostade maltiga toner: Mörkt bröd, knäck, medelstor beska med torkade frukter och torrt gräs. Medelstor kropp, på gränsen till lätt. Eftersmaken fortsätter med torra toner av choklad, kola (ingen sötma) med strävt torra toner av carambole och äpplen. Avslutningen är torr, nästan astringent.

Kolsyran är lätt, de små bubblorna milda. Vätskan är lite mjuk och ganska så torr.

En fin brittisk brown ale med en spännande torrhet som tyvärr tidvis övergår i en sträv astringent ton (tänk druvskal) som försvinner om man äter något till. Kan det komma från humlingen tro?

Betyg: 3,78. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment höst 2011 (lagerstatus). Pris: 27:50 för 500 ml. Bäst före: J(uni) 12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar