2011-10-24

Sigtuna Höstporter

Porter. Engelsk porter. Engelsk porter bryggd i Sverige. Sigtuna Brygghus. Sigtuna Höstporter. 5,5 %.

Färgen är mörkt brun, vätskan är aningen grumlig. Det fyra fingrar höga skummet är brunt och sjunker sakta ner lämnandes en del fina skumrester på glaset.

Doften är väldigt maltig med massor av choklad/kakao. Rena beska toner. Aningar av rök och laktos. Jo, det luktar porter, det gör det.

Smaken är oväntat torr med en viss beska och nästan övertydliga toner av mjölkchoklad och kakao. Lätt sötma, den är närmast torr. Lätt kropp. Aningar av rök och vått läder. Någon syrlighet och rena beska toner, det känns inte som de slösat med aromhumlen direkt. Kanske inbillning, men jag tycker mig känna lite höstlöv i eftersmaken. Den är också lite sötare med en fin ren beska och massor av rostade toner. Lite syra och choklad i avslutningen.

Kolsyran är medelstark, de små friska bubblorna klingar av fort i munnen. Vätskan är medelmjuk med torra aningar.

En godkänd engelsk porter. Inte helt oväntat vill min smak gärna ha lite mer kropp och sötma i den här typen av öl. Det skulle vara spännande att prova den här parallellt mot/med Carnegie Porter och Ocean Göteborgsporter. Hmmm.

Undrar varför min skalle associerar den här ölens smak med en minisemester i Kalmar någon gång kring 2002? Jag drack väl ingen porter där? Underlig.

God till extralagrad Kvibille Cheddar, kan jag också rapportera.

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment hösten 2011 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 500 ml. Bäst före: 2012-05-20.

2 kommentarer:

  1. När jag provade Höstporter från Sigtuna så blev jag sådär uppspelt att här skulle drickas förstklassig porter för det riktigt stank porter om den vid doften, men sen efter första klunken blev jag rejält besviken..

    Det är en Porter som har det mesta men ingen kropp, därmed så försvinner den fort bort i gommen och lämnar kvar en undran, var det såhär den skulle vara?

    Men samtidigt så undrar man ju hur den skulle varit med en rejälkropp och behållt doft och den där härliga chokladigheten.

    SvaraRadera
  2. @Martin: Vi verkar vara överens. Men etiketten är ruskigt snygg i alla fall.

    SvaraRadera