2011-10-29

Småplock från SMÖF - 2

"Måste de skriva så jävla smått på etiketterna?"
Livebloggandet från ölhallen fortsätter!

Dagens "suprise beer" avslöjades just i huset bredvid. Det visade sig vara Hel & Verdoemenis Wild Turkey B.A. från De Molen.


Den nyöppnade lådan verkar ha en rykande åtgång.

= = =

Nu har jag jury-bedömt årets Guldskum. Återkommer när även folkets röster räknats. Blindprovningar är livsfarligt, jag inser nu att jag totaldissat ett par av mina svenska favoritöl.

= = =

Planen för den nära framtiden: Gå på föreläsning med Tomas Danko under rubriken "Spontan öl är ingen plötslig". I ölhallen spelar just nu "Full koll" "Pünk Flöjd" akustiska versioner av Pink Floyd-låtar. Inte dumt, faktiskt.

= = =

Passar på att dricka en öl från ett nytt bryggeri under tiden. Stolt är en dry stout på 4,2 % från Jädraås Bryggeri. Svart, lågt skum. Lätt doft med tydlig rostning. Kruttorr smak med rejäla svartmaltsmaker. Lätt kropp. Inga egentliga konstiga felsmaker utan en väldigt stram och torr stout. God hinkabilitet. Jag får mersmak, helt klart.

= = =

Här kan man ju inte sitta och prata öl med folk utan att dricka öl. Gick över till flask-huset och beställde ett smakprov av en öl jag hört mycket gott om under dagarna: Levande Ale från Kallholmens ...

Nu kom Närke-Håge och slängde fram ett glas Konjaks! Stormaktsporter från ett 5 l-fat. Gott, gott och rätt så sött. Jaja, det var det smaksinnet det.

... från Kallholmens Maltbryggeri (vilka bryggerier brygger inte med malt, kan man ju undra). Kopparfärgad, litet vitt skum. Humlefrisk doft, viss sötma. Lite knäck. Ganska torr, närmast astringent smak. Ganska lätt eftersmak med mjuk sötma och lite gröna tomater. Fin beska i slutet samt aningar av lösningsmedel. Mild kolsyra. Jodå, den går väl ner utan att varken imponera eller avskräcka.

= = =

Fick just höra ett trovärdigt rykte att Oppigårds just slagit till och köpt en ny flasklinje. Inte bara för att höja kapaciteten, utan också att förbättra ölen under hållbarhetsperioden. Det pratades om förbättrad kapsylering och kvävgas.

= = =

Nu har jag inte bara ätit icke-grå bratwurst utan även varit på två mycket intressanta seminarier, dels Dankos spontanjästa föredrag, dels min tillfällige rumsgranne Evan Rail som berättade om läget i öl-Tjeckien just nu. Det verkar vara en explosionsartad utveckling med pubbryggerier och influenser från andra ölkulturer just nu.

Nu blir det prisutdelning i Ölskummet.

= = =

Mer öl, mer blixrecension! King Kong är en bitter på 3,5 % från Jädraås Bryggeri. Ljus bärnsten, nästan klar vätska. Aningar av potatis och hö i doften. Lätta rena smaker, aningar av jord och gröna frukter. Mjuk lätt kolsyra. En frisk och lätt torr bitter utan några krusiduller.

= = =

Dags att prova något nytt urvalskoncept: Den här ölen valdes eftersom etiketten hade en fin färg, något slags grålila. Det blev en av de nominerade ölen från Guldskum-bedömningen... Onkel Weissbier från Stockeboda Gårdsbrggeri. Så till coverbandets toner av Köppäbävisan så ska jag nu se vad jag gillar denna öl. Färgen är gul med lite guld, vätskan klar. Doften är rejält fenolisk med lite tvättmedelstoner. Ingen kropp. En del röda äpplen. Faktum är att den efter ett tag övergår till att smaka äppelmust. Ganska lätt kolsyra, lätt något torr vätska.
Hällde ut det mesta av mitt prov. Obehaglig.

= = =

Oförskräckt vadar jag vidare bland de svenska småbryggerierna. Det är ju SMÖF, inte sant? Det här är Röd Nirvana, en stout på 5,3 % från Klövsjö Gårdsbryggeri. Färgen känns inte stoutig, direkt utan snarare klassiskt porterbrun. Klar vätska, visst rödaktigt skum. Doften är lätt och ren. Aningar av brunmalt och röda bär. Smaken är lätt och frisk med en del rostad/bränd malt. En hel del stram och lätt fruktig humlebeska i eftersmaken. Men så mycket mer än så blir det inte. Lätt kropp, lite torr vätska. Jag vet inte riktigt var bryggeriet läst sina definioner av stout, men det var i alla fall en öl utan större fel. Coverbandet kör till detta Simply the Best.

2 kommentarer:

  1. Det är därför blindprovningar är så nyttiga. Man har många förutfattade meningar.

    SvaraRadera
  2. Sant, jag funderar själv på att utsätta mig för fler blindtester :-)
    Stefan S, Tour Trappist

    SvaraRadera