2011-10-28

Småplock från SMÖF - 1


Här samlar jag diverse småsaker från SMÖF under fredagen, uppdateringar sker då och då.

= = =

Håge från Närke Kulturbryggeri kom förbi och pratade öl, mest svensk historisk öl, flaskstorlekar och ölhype.

Han tyckte att jag skulle prova deras senaste öl, Jontes Atgeir. Det är samma maltbas som deras Single Target, CAmarillo, Sim-ko och Slättöl. Den här gången humlad med Tomahawk. 4,9 %. Ingen torrhumling.

Apelsiner och pomerans i doften. Smaken är mycket torrare med mindre kropp än i alla fall CAmarillo. Lättheten gäller för hela smakregistret. Läskande.

= = =

Nu fick jag hjälpa en besökare med bandy-resultat. Vad gör man inte?

= = =

Kvällens suprise-öl var De Molen/Flying Dog Bat out of Hell. Nja, det finns intressantare öl här.

= = =

Tänkte ju beställa in Lakrits från Charlis. Men den lädan hade inte kommit (än). I stället blev det en Ambasadörs Porter på 7,8 % från Qvänum Mat & Malt. Svart. Lätt torr nästan lite mintig doft. Rostad småsöt smak med lite mogna frukter och en fin fräsch syra. Bondkakor? Något ditåt faktiskt. Snygg efterbeska. Den här skulle jag kunna tänka mig att köpa några flaskor av. Möjligen hade jag då också satt fast en post-it-lapp med orden "Russian Imperial" före ordet "Porter" på etiketten. Fast det är klart, jag läste inte det finstilta.

= = =

Ett bryggeri som jag varit otroligt nyfiken på senaste månaderna har varit Åsundi från Åsundens Bryggeri. Om jag fattat det rätt bryggs den av en kille som började extraktbrygga ett år sedan, och nu fått in en APA på 6 % på Systembolaget.

Hur är då ölen? Oväntat mörk, chokladbrun. Lite oaptitligt grumlig. Doften är vörtig, lite grönsaker och dammigt brödig. Smaken är likaså ofärdig, lite syrlig och dammig. Som att dricka en öl direkt från jästanken. Det finns lite otydlig humlebeska i eftersmaken, och lite alkohol.

Nej, det här var inte bra.

= = =

Nytt försök: Chokla från Charlies. En brown ale 5,8 %. Den är ju brun, det är den. Närmast porter-mörkbrun. Doften är jästig och lite alkoholig. Smaken är betydligt bättre: Halvsöt, toner av mjölkchokladkaka och vörtbröd. Rätt mycket alkohol i eftersmaken, jag kommer att tänka på likörkonfekt. Kolsyran är rätt kraftig. Eldig alkohol i slutet.

Kanske ingen jättefavorit, men den går ner, det gör den. Konstigt att man kan få så mycket alkoholkänsla under 6 %.

= = =

Medan dansband-rockbandet dunkar på i lokalen gav jag mig på jakt efter något rent och utjäst.. Koutský Svetlé Vycepni, kanske? En tjeckisk 10 P pilsner på 4,2 %. Färgen är gul, vätskan klar. Litet vitt skum (kan bero på upphällningen). Doften är aningen jästig med en del hö och gräs. Mineraler. Smaken är ren och lätt med viss sötma. En del smör och en mycket stram beska. Beskan ligger kvar länge i eftersmaken som annars har en aning honung. Kraftig kolsyra.

Det här var bättre.

= = =

Av någon anledning lägger WLANet av när bandet spelar. Hmhmf. Tur att jag har internetdelning på mobilen. Jaja, under tiden hämtade jag ett glas Piraten, en pale ale från Lundabryggeriet. på 5,6 %. Fat. Smågrumligt brun, kompakt varmvitt skum och massor av skumrester på glaset. Doften är ung och lite jästig. Lite humle i bakgrunden. Smakerna är mycket lätta med antydan till mjölksocker. Kroppen är liksom smaken väldigt lätt... Nästan ingen eftersmak alls, möjligen lite ren beska.

Jo: Ordet "blask" ligger på mina läppar.

1 kommentar: