2011-10-12

S:t Eriks Skördeöl

Tiden bara rusar fram: Det är 2½ månad sedan den här ölen började säljas! S:t Eriks Skördeöl från S:t Eriks / Galatea är en mörk lager på 5,3 %. Bryggd hos Slottskällan, vilket inte står nämnt på flaskan. Och inte har jag recenserat en öl här hemma på nära två veckor…

Färgen är brun (24 EBC), vätskan klar. Det fyra fingrar höga skummet är kompakt, fast och varmt ljusbrunt. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är maltig med lite torra toner av grönsaker, milt kaffe och mörkt rågbröd. Beska med inslag av hö, örter och torkade blommor.

Smaken är torr och maltig och något rostad. Mörkt bröd, kakao och torkade frukter. Växande ren beska. Lite grönsaker och en liten syrlig aning i eftersmaken samt en ren, stundtals nästan vass beska. Avslutningen har lite söta karamelliserade toner.

Kolsyran är medelstark, bubblorna små och lätta. Vätskan är något torr och ganska lätt.

Lite för mycket grönsaker-kål i den här för att jag ska ge höga betyg. Men trots de problemen i marginalen är det här en öl som kommer att fungera till det som Systembolaget köpte den: Mustig höstmat.

Betyg: 3,35. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment hösten 2011 (lagerstatus). Pris: 17:90 för 330 ml. Bäst före: 2012-04-23.

3 kommentarer:

 1. Just det där med grönsakerna tycker jag mig hitta i nästan alla av S:t Eriks-ölen... Acetaldehyd har jag också stött på. Jag vet inte om det är otur, om det är Slottskällans bryggeri eller Sigtunas bryggeri (något öl bryggdes där har jag för mig) men det känns trist att hela tiden hitta de där felsmakerna.

  Hittills har bara S:t Eriks Vårlager imponerat på mig.

  SvaraRadera
 2. Finns det en lista på vem som brygger vad eller är bara slumpen som avgör?

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Det är givetvis ingen slump. Däremot kan informationen inte alltid vara trivial att hitta. S:t Eriks/Galatea brukar vara bra på det här, men den här gången står det inte ens i pressmaterialet.

  SvaraRadera