2011-10-22

Oppigårds Oktoberfestbier

Mjahaja, jag försöker traska mig igenom årets oktoberfest-nyheter innan vi kommit allt för långt från slutet på september.

 Kvällens öl blir därför Oktoberfestbier, en oktoberfest/märzen från Oppigårds Bryggeri på 5,3 %.

Färgen är ljust bärnsten (8 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är gulaktig och kompakt. Det sjunker långsamt och lämnar en hel del skumrester på glaset.

Doften är ren och besk. Lätt sötma, lite alkohol. Aningar av knäck.

Smaken är ren. Söt, som en modern oktoberfestöl ska vara, men med mer beska än vad jag är van vid. Jag tycker att det blir mer balans såhär, faktiskt.

Kolsyran är medelstark, bubblorna ganska milda. Vätskan är mjuk.

Om man ska vara kritisk kan man väl tycka att det här är en okomplicerad öl som går rakt på sak. Men det är så oktoberfestölen (och dess lillasyskon München Helles) ska vara. Här har man tagit samma typ av beska som finns i originalen från Tyskland och dragit upp styrkan lite. Ölen blir därför inte så tung i slutet som de andra kan bli.

Vi har blivit vana att Oppigårds skapar öl som med intelligens och smak utvecklar befintliga tankar och stilar. Det här är definitivt inget undantag!

Betyg: 4. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment hösten 2011 (lagerstatus). Pris: 25:90 för 500 ml. Bäst före: FEB 12.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson24 oktober 2011 kl. 21:26

    Återigen en välgjord höstöl från Oppigårds. Drack den på Svenska Ölfränjandets/Gloria Brewclubs Oktoberöls provning. Den är betygssatt av mig (pilsnergubbe) op Öltorget.Den fick en stark 4 av mig.

    SvaraRadera