2011-10-28

Närke Gransus

Den första recensionen av mer klassiskt snitt från SMÖF blir Gransus från Närke Kulturbryggeri. Det är något slags scottish gruit-öl på 6,8 % som fått delar av sin beska från granskott, plockade i skogarna kring Söderbärke tidigt i våras. Men den har också humlats lätt, eftersom det är så svårt att förutsäga beskan från träd och örter. Detta enligt Berith från bryggeriet.

Färgen är varmt brun, vätskan klar. Det lilla skummet är varmvitt, det sjunker sakta och lämnar en del skumrester på glaset.

Doften är jästig och lite fenolisk. Trä-sav, tallbarr och lite parfymerat rengöringsmedel. Konstigt nog blir den aldrig speciellt konstgjord.

Smaken startar med en ren beska, som snart kompletteras med en söt ton av granskog. Nötiga aningen rostade smaker, lite parfym och köttbuljong. Eftersmaken har en ren bakgrundsbeska, lite omogna nötter och växande alkoholvärme. Avslutningen är väldigt torr med aningar av jäst och enbär.

Kolsyran är mild, de små bubblorna mjuka. Vätskan är torr.

Fick just en pratstund med Håge om den här ölen. Torrheten i slutet kommer från granskotten. I övrigt bygger gran-delen av ölen mycket på chansningar - de visste egentligen hur man ska göra.

Betyg: 3,4. Tillgänglighet: Fat på SMÖF. En del fat har också levererats till krogar runt om i landet. Pris: Smakprov.

3 kommentarer:

 1. Gillade verkligen Gransus, men smakar den verkligen så mycket gran egentligen?
  Stefan S, Tour Trappist

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte att det smakade granskott. En av mina favoriter i år.
  Maria T

  SvaraRadera
 3. Granskottsöl har jag aldrig provat, men jag har kryddat snaps med granskott. Det blir inte så dumt, men det ska bli intressant hur den blir av lagring.

  SvaraRadera