2011-10-23

Arboga Mörk Lager

Galatea Spirits kontraktsbrygger inte bara den ölnördigare serien S:t Eriks, utan har ytterligare varumärken i sin portfölj. Tillsammans med TT är väl Arboga de större och mer inriktade på en … uhm… bredare publik. Båda varumärkena köptes från Pripps/Carsberg 2001.

I samband med det fasta släppet tidigare i månaden kom ett nytt öl i Arboga-serien: Arboga Mörk Lager, en mörk eurolager gränsande till en München Dunkel på 5,7 %.

Var den fysiskt är tillverkad? Vet inte, men om man ska se på var Arboga brukar bryggas så är väl Åbro en gissning så god som någon.

Så här skriver de själva om ölen i pressmeddelandet:
Nytillskottet Arboga Mörk Lager har en stor doft med rostade toner och kaffe. Smaken är välutvecklad och maltigt med fin balans mellan beska och sötma. Ölet passar mycket väl till klassisk svensk husmanskost så som kokt lamm i dillsås, hemlagade kåldolmar samt biff á la Rydberg.
Hög tid att öppna burken och se hur det stämmer med min verklighet.

Färgen är mörkt brun (70 EBC), vätskan klar. Det hårda fyra fingrar höga skummet är kompakt och brunt. Det lämnar en del skumrester när det sakta sjunker ner.  Rätt snyggt och mörkare än väntat.

Doften är lätt. Lite konstgjorda beska toner, lite torra rostade toner med en aning chark-rök. Aningar av kött och svart bröd. Doften förstärks inte av att ölen blir rumstempererad.

Smaken är lätt och något rostad, en del malt noteras. Karamell och toffee. Lätt kropp. Eftersmaken har toner av kött och en anonym beska som blir något metallisk efter ett tag. Torra rostade toner, lite som bränt grillat kött. Avslutningen har en konsgjort vass sötma.

Kolsyran är medelstark, vilket inte hindrar de många små bubblorna att vara irriterande vassa i munnen. Vätskan är något kladdig, men samtidigt ganska torr.

Jag begriper mig ärligt talat inte på den här. Smakerna är undflyende och när jag väl hittar en smak så försvinner den iväg igen. Inte direkt tekniskt dålig men väldigt ofokuserad och o-distinkt.

Betyg: 2,48. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan oktober 2011. Pris: 9:90 för 330 ml (+ pant). Bäst före: 05 SEP 2012.

8 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson23 oktober 2011 kl. 13:31

  Galatea äger varumärket Arboga(även S:T Eriks) men vad någonstans bryggs dessa öl? Är det alltid samma bryggeri eller olika bryggerier från gång till gång?Det vore interssant för konsumenten att veta detta. Är det någon som vet?

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera
 2. Som nämnt så sägs det att Arboga-ölen bryggs på Åbro, men vem vet, ibland kanske det är någon annan som brygger.

  Det hade ju varit bra om det stod var det var bryggt. Men det är ju uppenbarligen väldigt viktigt att hålla det hemligt.

  SvaraRadera
 3. Galatea brygger det som eftersöks av bolaget, oavsett vad. och man vinner även oftast alltid offertförfrågningarna. nån som undrar hur det är möjligt.......

  SvaraRadera
 4. Bark: Du hänvisar i både doft och smak kring denna öl att doften och smaken av kött träder fram..

  Jag blir bara lite nyfiken hur du vidareutvecklar detta, och vilken typ av kött är det du känner? Kan det vara en billig och gammal köttfärs som legat i affären för länge eller en marinerad och grillad köttbit?

  Vidareutveckla gärna detta lite mer :)

  SvaraRadera
 5. @MArtin: Jag tänker mig den småsöta doft/smak som man hittar i ett nyöppnat paket nötkött.

  SvaraRadera
 6. Finns denna kvar på bolaget?
  Inlägget är fr 2011 och jag har bara sett och köper den orange burken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, enligt Systembolagets hemsida finns den just nu i 291 butiker. Däremot har burken blivit mer orange än då.

   Radera
 7. Den orange har jag köpt och köper ofta.
  Tycker mycket om jul/påsköl men de är säsongsvaror så den Orange Arboga 33 cl är ett bra alternativ.

  SvaraRadera