2011-10-16

Falcon Pilsener

Tysk pilsener. Hur svårt ska det vara? Inte direkt, kan man ju tycka.

100 % pilsnermalt. Dekoktionsmäskning. Tysk humle ganska tidigt i koket, varför inte Saazer eller Hallertau? Tysk lagerjäst. Jäs långsamt och kallt. Lagra ännu långsammare och kallare. Filtrera.

Så. Det där borde vara det första man lär sig om man läser till bryggmästare i München. Det ska inte vara något som kräver Mikkel Borg-Bergsøs kreativitet, tycker man.

Fast jag vet egentligen inte, jag har ju aldrig bryggt öl.

Men ändå. Det verkar inte vara helt lätt och jag har druckit en hel del tveksamma exempel, inte minst från de svenska storbryggerierna. Som Spendrups Premium Pilsner.

Jag känner mig alltså försiktigt skeptisk till Falcon Pilsener från Carlsberg Sverige, en tysk pilsener på 4,7 %.

Färgen är halmgul (6 EBC), vätskan klar. De tre fingrar höga (pilsnerflöjt) skummet är nästan vitt och luftigt. Det sjunker långsamt och lämnar tjocka rester på glaset.

Doften är mjuk. Söt malt med en hel del färskt vitt bröd  och lite blommig beska. Jästiga källartoner och röda bär i bakgrunden.

Smaken är söt och mjuk. Bröd med lite jäst i bakgrunden. Milda mineraler, lite vita vinbär. Eftersmaken är mild, en mycket ren och långsamt växande beska men också en kraftig ren sötma. Avslutningen har en långlivad lätt beska.

Kolsyran är kraftig, bubblorna medelstora. Vätskan är något kladdig.

För söt, vilket väl inte är helt oväntat för en svensk lageröl… Annars var den ju klart duglig.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment hösten 2011 (lagerstatus). Pris: för 330 ml. Bäst före: 24 FEB 12.

1 kommentar: