2011-10-20

Mariestad Continental

Dags för en öl från Spendrups premium-serie Mariestad: Mariestad Continental, en ljus eurolager på 4,2 %.

Spendrups skriver själva såhär om ölen:
Mariestads Bryggeri saluförde på 60- och 70-talet ett mellanöl under namnet Continental.
[…]
– Mariestads Continental är en underjäst modern svensk lager, säger Richard Bengtsson, bryggmästare på Spendrups. Maltmixen pilsnermalt och karamellmalt är välbalanserad och ger en utsökt fyllighet och kropp. Den exklusiva engelska aromhumlen Fuggles bildar tillsammans med humlesorten Perle en angenäm lätt blommighet, med inslag av citrus och gräs. Ett vitt stabilt skum bildar kronan på verket.
Färgen är ljus  guld (7 EBC), vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt. Det håller sig oväntat länge, och lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är något sur/degig. Söt malt, lite avlägsna beska toner. Aningar av alkohol och mint. Industriell.

Smaken är i början ren och ganska lätt. Lite uppfriskande citron-syrlighet. Söta rena toner som håller sig i bakgrunden. Lätt kropp. Eftersmaken har lite spannmålstoner och en lätt beska. Citron-lime och jäsande deg i avslutningen.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är mjuka. Vätskan är lätt, gränsande till blaskig.

En ganska ointressant ljus lager.

Betyg: 2,48. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan oktober 2011. Pris: 12:90 för 330 ml. Bäst före: 16.08.12.

2 kommentarer:

 1. Själv är jag mer eller mindre övertygad om att hela Mariestads-serien är samma öl fast mer eller mindre utspätt med vatten. ;)

  Samma humlesorter i både Continental och Prima Lager gör mig lite misstänksam... ;)

  SvaraRadera
 2. Sven-David Svensson22 oktober 2011 kl. 09:45

  Mariestads Contintal är ingen öl som man springer benen efter Det är en högst ordinär svensk industrilager. Om den är utspäddmed vatten??? Det skulle inte förvåna mig.Det som har kommit med varumärket Spendrups de senaste åren kar inte varit bra.Förr länge sedan bryggde de bra öl.Nota Bene Sperndrups var det första bryggeri i Sverige som lanserade Das Reinheitsgebot som bland annat förbjuder vattenspädning.

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera