2011-10-29

Lite funderingar kring SMÖF


Lördag. Tanken är att jag med lite avbrott ska sitta här ett tolvtimmarspass. Lite seg i början, men en rask 2,5 km-promenad till festivalen ordnade upp det värsta..


Jag har bara varit här en gång tidigare, 2009 om jag minns rätt. Nu när jag är här hela helgen och ser lite av jobbet bakom kulisserna blir jag allt mer imponerad: I princip hela orten Söderbärke är på ett eller annat sätt involverad i "ölveckan" som de infödda kallar arrangemanget. De som inte står bakom barerna, håller rent, värmer korv eller bär flaskor och glas har under veckan snickrat bar, kört hit öl från alla möjliga hörn eller skrivit programblad. Om de inte är med i någon av de band och kör som då och då underhåller massorna.  Eller inhyser sådana som mig, bryggare och föreläsare i sina hem.

Det är massor med jobb bakom det här, och alla jobbar ideellt.

Jag funderar på hur makarna Husing och ölkluben Barkemalte Ölvänner lyckas med den här bedriften i en tid där det är allt svarare att få upp folk ur sofforna.

Svaret när jag frågar runt verkar dels vara att det är så väl organiserat att det blir lätt och roligt att jobba. Dels att det här under de 7 år festivalen hållit på blivit ett viktigt sätt att visa upp den annars rätt okända orten Söderbärke. Något som många ser fram emot - det händer något stort, roligt och engagerande mitt i den grå hösten. Hela orten lever upp.

Med de här kunskaperna blir jag ännu mer imponerad över SMÖF och dess sortiment av öl från hela Sverige. Öl som man annars får resa många mil för att få uppleva.


Och i det ljuset blir så känns det okej att några öl i programbladet aldrig lyckades ta sig hit.

1 kommentar:

  1. Håller med! SMÖF förtjänar all cred och allt beröm de kan få. Utbudet, variationen och arrangemanget är riktigt bra :-)
    Stefan S, Tour Trappist

    SvaraRadera