2011-10-11

Notiser LVII


Biljetterna till Copenhagen Beer Celebration kommer att släppas 2011-11-11 klockan 11:11. 1000 biljetter per dag kommer att säljas.

= = =

Systembolaget inför från 1 januari förändringar vad gäller ”lokalt producerade varor” och ”lokalt efterfrågade produkter”. Det kommer i framtiden att bli möjligt att beställa enstaka flaskor/burkar till valfri butik ur dessa produktsegment, utan extra kostnader för kunden eller leverantören. Läs mer här.

Hurra!

= = =

För något år sedan köpte Heineken och Carlsberg upp Scottish & Newcastle och delade upp bryggerierna/marknaderna mellan sig.

Heineken verkar ha insett att de inte kommer att använda några av de mindre skotska varumräkena, bland Younger's och det i Sverige inte helt okända McEwan's. Så nu har de sålt dem till engelska Wells And Youngs. Som förhoppningsvis kommer att jobba lite mer med dessa öl. Mer att läsa här.

= = =

Oceanbryggeriet har nu gjort slag i saken och bryggt en porter efter känt märke som den ska ha smakat på åttiotalet, ett projekt som bryggare Bingebo mumlat om i flera år. Namnet blir Ocean Klippan Porter och den kommer på fat och cask till krogarna om ett tag. 

= = =

Det har varit en del snack om att danska regeringen vill införa extra straffavgifter på fett, socker och tobak. Men också öl och annan alkohol. Beerticker.dk skriver lite mer om det här.

= = =

Mohawk Vs Amarillo kommer åter att bryggas i januari, denna gång på Slottskällan.

= = =

Tap takeover! 17 oktober tar Mikkeller över Ölrepubliken i Göteborg. 17 fatöl, massa flaskor, ölmiddagar och förelsäningar med Mikkel själv och massor av annat skoj. Facebookarrangemang.

5 kommentarer:

 1. Hittar inte att det kommer gå beställa enstaka flaskor, som pressmeddelandet ser ut kan det fortfarande vara kollikrav väl? Har du annan källa på det eller e jag blind :)

  SvaraRadera
 2. @Fred: Jag undrade detsamma och frågade Systembolagets presstjänst. De sa "enstaka flaskor/burkar".

  SvaraRadera
 3. Kan man kalla Skåneproduserad öl för lokalt produserad dryck när den nu kan säljas i Norrland? Har svenskproduserad nu blivit ensbetydande med lokaltproduserad?

  SvaraRadera
 4. Är redan trött på allt snack om lokal, nationellt och internationellt... För att dra några snabba tankar, så kan man ju konstatera att i mycket "lokal" öl är ju den enda råvaran som är lokal vattnet. Och visst kan man ju säga att detta är bra i miljöhänsyn, men då kan man ju börja fundera på vart energin produceras och så vidare, hur långt bort får humlen eller malten vara odlad. Pratar man exempelvis skånskt kan man ju fundera på produkter producerade i Köpenhamn etc. Sen bör man kan ju alltid först fundera på vad som är det egentliga syftet med indelningar som "lokalt", "nationellt", "internationellt" i många fall handlar om. Exempelvis är "ursprungsland" ofta enbart en definition av tull och skatteklassningar av varor på en marknad.
  Där hade ni bara några tankar om ni nu ger er in i diskussionen kring lokalt.

  SvaraRadera
 5. Sven-David SVENSSON12 oktober 2011 kl. 11:29

  Denna förändring har jag efterlyst länge. Från och med 1 Jannuari så slipper jag att åka till Helsingborg för att köpa Helsingborgs bryggeriets öl. Det spar en massa tid. Dessutom får jag tillgång att köpa mikroöl från andra småbryggerier i Sverige

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera