2011-06-30

Weihenstephaner Original

En ljus lager till, då. Fast den här är tysk och av typen München Helles. Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan kallar sin variant för Original Bayrisch Mild och alkoholhalten är på 5,1 %. Jag är inte helt säker på hur jag fått tag på den här, men en gåva från någon vänlig själ är nog en bra gissning.

Färgen är djupt gul med en aning orange. Viss kylgrumling finns. Det vita skummet är kompakt, det sjunker relativt fort ner och lämnar en del rester på glaset.

Doften är lite jästig med söta toner av spannmål. Lite mineraler, träd-sav och deg. En extremt mild beska finns i bakgrunden.

Smaken är mycket maltig med en passerande söt ton av honung och toffee. Maltiga bröd-toner, mineraler och lite källar-toner. Mycket avrundat och elegant. Eftersmaken är medelsöt med blommiga toner lite mineraler och en torr ton av bananskal. Mogna frukter i slutet.

Kolsyran är mild, massor av små bubblor. Vätskan är medelmjuk och aningen kladdig.

En mycket elegant, balanserad och sofistikerad öl som helt fokuserar på malten och jästen. Vilket gör den i stort sett omöjlig att sälja på en svensk ölkrog, tyvärr.

Betyg: 4,18. Tillgänglighet/pris: Gåva. Bäst före: 09.07.11.

Inga kommentarer: