2011-06-12

Gusto Ölprovningsspel - en recension


Hur recenserar man bäst ett sällskapsspel? Efter lite funderande kom jag fram till att man ska spela det med ett sällskap.

Spelet i fråga fick jag på posten för en dryg månad sedan med avsikten att skriva om det på bloggen. Gusto Ölprovningsspel är namnet på produkten.

Efter förra veckans ölprovning samlade jag några intresserade deltagare och spelade spelet med dem. Efteråt skulle vi alla skriva ner åsikter och synpunkter som jag samlade ihop, skrev av och skickade till spelmakarna på Njutningsfrämjandet. Feedbacken från mig, gästerna och Njutningsfrämjandet resulterar så i den här recensionen. Tänk om jag kunde vara lika ambitiös i andra delar av livet…

Ett stort tack till De Klomp ska också delas ut för att vi fick sitta i lokalerna, att vi fick låna glas och pennor, att vi fick service av Bobo med flera. Och inte minst att vi gratis fick några flaskor öl. Tack, tack, tack!

Gusto är en serie spel. Förutom Ölprovarspelet finns en variant för choklad ute, och spel med ost-tema och vin-tema är på gång.

I korthet får alla deltagare ungefär 1-2 dl vardera av 4 olika öl. Det är viktigt att varje deltagare får likadana glas. Så kommer det frågesport med öltema. Efter detta provsmakar man på traditionellt vis två av ölen och skriver notiser om dem. Så lite mer frågesport och provsmakning av de två andra ölen. Därefter spelas finalen där med ytterligare lite frågor och taktik.

Finalprovningen går ut på att man provsmakar en av ölen med slutna ögon. Sedan får man titta på sina protokoll och gissa vilket öl man just drack.

Vi kom väl alla inblandade överens om att frågorna var för lätta. Det här svarade Simon från Njutningsfrämjandet om detta:
Generellt kan man nog säga att de flesta av era åsikter faller under rubriken ”Ni kan för mycket”.

Spelet huvudmålgrupp är inte så kunniga som er, en typisk person är den som gärna går till Bishop och där köper Staropramen Granat. Det vill säga de som är ute efter något lite bättre än stor stark men ändå är väldigt mainstream. Då ju Staropramen Granat är Bishops mest sålda öl är ju uppenbart denna massa ganska stor.

Ett typiskt speltillfälle kan också vara att en person. Vi kan kalla honom ”Magnus”. Bara för att ta ett namn ur högen ;-). Magnus är en stor ölälskare och gillar att dricka och analysera öl. Magnus vill gärna att fler i hans bekantskapskrets skall bli det också. Magnus plockar därför fram Gusto Öl ur bakfickan en dag när vännerna är samlade. Vännerna spelar och provar i goda vänners lag. Då och dä kommer Magnus med lite ytterligare information kring frågan som de just läst. Givetvis vinner Magnus spelet i slutändan men de flesta tycker ändå att det är ok därför att de fick faktiskt reda på en hel del spännande saker om öl medan de spelade och framförallt för att det var ett roligt och lättsamt sätt att göra det på. Magnus behöver inte heller känna sig allt för mycket som en besserwisser som sitter och predikar om öl (som vanligt...) då han ju faktiskt mest kommenterar det de precis hört.

Okej. Nog bra tänkt. En annan sak som vi anmärkte på var att det gick åt ganska många protokollblanketter vid spel (2 per person) och vad gör man om de tar slut? Svaret var att man skriver ut nya från företagets hemsida.

Det fanns också deltagare som tyckte att det fanns för lite plats att före egna anteckningar och att urvalet för kryssrutor var lite oväntat. Åter var det nog så att vi egentligen överkvalificerade för spelet, men att det fanns en poäng med urvalet. Man ska exempelvis fungera på att öl inte smakar salt och att man ska bära med sig det när man väljer öl till mat. Då utgår de från att man inte serverar Gose till spelet. Det gör de rätt i!

Så vad tyckte jag om spelet? Bra och roligt. Det är helt klart ett bra alternativ till en privat ölprovning där själva provningen med en provningsledare skulle bli för stelt eller  ambitiöst. Man lär sig saker om öl, man lär sig grundläggande provningsteknik och man har kul under tiden.

En rekommendation kan vara att välja ganska enkla och tydliga öl, i alla fall om det är icke-ölnördar som ska spela. De vi spelade med var lite småknepiga och inte helt klassiska: Adnams Innovation, Southern Tier ÜberSun, Gouden Carolus Ambrio och Saison 1900.

Vann jag? Nej, det gjorde Reibert. Gissade jag rätt på ölen? Nähä! Jag tänkte taktiskt och skulle memorera en tydlig smak/doft från varje öl. Men så insåg jag försent att det fanns nyanser av hallonsylt i två av ölen, och jag chansade såklart fel. Men, som spelskaparna påpekar:
Trots att vi är utvecklare är tävlingsmänniskor tycker vi inte att det viktigaste i detta "spel" är att vinna. Det är lika mycket ett redskap till diskussion.
Spelet är värt sina 149:00 om man vill dra in sina bekanta i ölprovarträsket. För dig som enbart rör dig i ölnördskretsar är det kanske inte helt meningsfullt, dock.

Bild: Njutningsfrämjandet.

3 kommentarer:

  1. Jag tyckte ju det var ett väldigt bra och utslagsgivande spel :)

    SvaraRadera
  2. Trevligt, det blir nog ett köp inför nästa Beer Dinner...

    SvaraRadera
  3. Fasen vad jag blev sugen på en Staropramen Granát nu.

    SvaraRadera